SALKturbo krijgt 32 miljoen euro Europese middelen voor 11 projecten

De taskforce van SALKturbo krijgt een financiële duw van 32 miljoen euro in de rug van het EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en kan zo het licht op groen zetten voor de uitvoering van elf projecten.

Trefwoorden: #EFRO, #Limburg, #project, #SALK

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM Limburg )

ENGINEERINGNET.BE - Het economisch toekomstplan SALKturbo is drie jaar geleden goedgekeurd door alle relevante socio-economische actoren van Limburg. Onmiddellijk na de goedkeuring werd gestart met de uitvoering door concrete acties en projecten.

SALKturbo-voorzitter Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie en Europese Aangelegenheden: “SALKturbo stelt de prioriteiten en ambities op scherp om van Limburg een Europese topregio te maken. Met dit plan versnellen we de transitie naar een innovatief, duurzaam, digitaal en inclusief Limburg. Reeds 68 projecten met een investeringsvolume van 200 miljoen euro hebben het groene SALKturbo-label ontvangen.”

Vlaams Minister van Economie en Innovatie Jo Brouns: “Vlaanderen is een absolute topregio op het vlak van innovatie. We halen als regio gezamenlijk een investering van meer dan 3% van het BBP in Onderzoek en Ontwikkeling. Dat maakt ons wereldwijd één van de beste leerlingen van de klas. Het Vlaams regeerakkoord 2019-2024 bevestigt het belang van de transitie naar een circulaire economie om de Vlaamse economie futureproof te maken.”

Een overzicht van de 11 projecten:

 1. Poortgebouw Health Campus Limburg (Wetenschapspark Limburg): Het project beoogt de realisatie van een poortgebouw als open innovatiecentrum voor de zorg op Health Campus Limburg. Centraal staan THINK³ (living lab) en een Centrum voor de Eerste Lijn (CELL).
 2. RCMC Demolab (Universiteit Hasselt): Het project voorziet een interactieve proeftuin voor onderzoek, innovatie en dienstverlening ten dienste van het op afstand opvolgen van patiënten.
 3. Realisatie van een biomedisch gebouwencomplex (Universiteit Hasselt): Het project beoogt de realisatie van een gebouwencomplex voor biomedisch onderzoek met huisvesting van gedeelde geavanceerde technologieplatformen ter versterking van het life sciences-ecosysteem in het kader van Health Campus Limburg als regionaal economisch speerpunt.
 4. Movelab (Universiteit Hasselt): Dit project beoogt de realisatie van een hoogtechnologisch bewegings- en belevingslab (MOVELab), welke een demo-, test- en ontwikkelingsomgeving aanbiedt, waarin totstandkoming en vermarkting van cocreaties wordt gestimuleerd.
 5. Intellibat (SOLITHOR): Intellibat is een gezamenlijk initiatief van Solithor, Imec en de Universiteit Hasselt om de batterij-innovatiecapaciteit sterk te verhogen door te investeren in 25 state-of-the-art-machines voor batterij-R&D, -productie en -testing.
 6. Industrie 4.0 made real (Sirris): Het project beoogt de ontwikkeling van een demonstrator die het volledige potentieel van Industrie 4.0, nl. een AI-ondersteund productiesysteem, op maat van de KMO, tastbaar maakt en ingezet wordt om de (versnelde) digitalisering van de maakindustrie te ondersteunen.
 7. PXL BusinessHub (PXL Hogeschool): Het project PXL BusinessHUB focust op de realisatie van onderzoeksinfrastructuur die het ecosysteem tussen de onderzoeks- en bedrijfswereld naar een hoger niveau tilt. De inhoudelijke leidraad van de BusinessHUB is digitalisering en duurzaam ondernemen.
 8. IN2PV (Universiteit Hasselt): IN2PV is een project van UHasselt, imec en Soltech waarin wordt geïnvesteerd in opschaling van productie en verschillende demonstratielocaties voor IPV-toepassingen. Zo wordt de gehele waardeketen van dunne film- en tandem-PV gedekt binnen de Thor-site in Genk.
 9. ‘XR Competentiepunt De Skip’ Het project van Gemeente Heusden-Zolder is een innovatiecluster waar ondernemingen en organisaties terechtkunnen voor demonstraties en opleidingen in of via XR-technieken.
 10. Pater Sangersbrug te Maaseik (De Vlaamse Waterweg): Het project beoogt de realisatie van een fietsbrug over de Maas op de grens tussen België en Nederland. De nieuwe brug zal onderdeel uitmaken van een fietssnelweg zodat een verbinding kan gemaakt worden met het ‘doorfietsroutenetwerk’ aan Nederlandse kant.
 11. Multimodale accelerator (Port of Limburg): Het project beoogt de realisatie van een containerterminal op de site van de voormalige Ford-fabriek in Genk. De vestiging van PoL zal een belangrijke rol spelen in de verwezenlijking van een substantiële modal shift naar de binnenvaart, waarbij ongeveer 240.000 vrachtwagens van de weg worden gehaald.