Europese octrooiaanvragen: België negende Europese land

Belgische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben in 2022 een recordaantal van 2.604 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau.

Trefwoorden: #Europa, #octrooi, #patent

Lees verder

Nieuws

( Foto: European Patent Office )

ENGINEERINGNET.BE - Vooral het aantal Belgische octrooiaanvragen op het gebied van speciale machines, ofwel technologie voor machines in verschillende industrieën en 3D printing, kende een forse toename met 52,4%, waarmee dit onderzoeksgebied koploper was in België.

Daarna volgden respectievelijk farma (-1,7%), biotech (+12,6%) en medische technologie (-8,3%).

Chemiebedrijf Solvay was met 244 octrooiaanvragen vorig jaar opnieuw de actiefste Belgische aanvrager bij het Europees Octrooibureau, gevolgd door het Leuvense onderzoekscentrum imec (155 aanvragen), KU Leuven (121), Umicore (102) en Universiteit Gent (67).

Van de 2.604 Belgische aanvragen kwam 66,4% van bedrijven of organisaties uit Vlaanderen. Wallonië was goed voor 19,3%, Brussel voor 14,3%. Vlaanderen was daarmee goed voor de negende plaats onder de belangrijkste Europese regio's. Onder de Europese landen was België eveneens goed voor de negende plaats.

Wereldwijd bestond de top 5 van landen met de meeste octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau vorig jaar uit de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, China en Frankrijk. Het aantal aanvragen door China nam vorig jaar toe met 15,1% en is over de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld.