Ontwikkeling van nieuwe dialysemembranen

BASF en de Nederlandse Universiteit Twente gaan een nieuwe generatie dialysemembranen ontwikkelen, waar miljoenen patiënten wereldwijd van kunnen profiteren.

Trefwoorden: #BASF, #dialyse, #membraan, #research, #Twente

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE -Bij een gezond persoon zijn de nieren verantwoordelijk voor het verwijderen van gifstoffen uit de bloedbaan.

Wereldwijd lijden circa vier miljoen mensen echter aan nierfalen. Patiënten met chronisch nierfalen hebben een vervangende nier nodig, maar daar zijn er niet genoeg van beschikbaar voor het aantal patiënten. Daarom zijn veel patiënten afhankelijk van een extracorporale behandeling zoals hemodialyse om te overleven.

Hemodialyse verwijdert gifstoffen uit de bloedbaan van patiënten met behulp van een membraan. Tegelijkertijd moet het membraan belangrijke eiwitten, zoals albumine, behouden. Gewoonlijk worden deze membranen bereid uit mengsels van hydrofobe polymeren, zoals poly(sulfon) of poly(ether sulfon) met hydrofiele additieven, zoals poly(vinylpyrrolidon.

Het membraanmateriaal moet langdurige bloedcompatibiliteit, weerstand tegen aanslag en selectiviteit garanderen. Echter, aantasting van de structurele eigenschappen van het membraan door de behandeling kan de efficiëntie van de behandeling negatief beïnvloeden.

In dit driejarige onderzoeksproject, gefinancierd door BASF, onderzoekt Dimitrios Stamatialis van UTwente de ontwikkeling van nieuwe membranen op basis van poly(arylether sulfonpolymeren) in combinatie met nieuwe polymeeradditieven en oplosmiddelen.

Deze combinatie moet de eerder genoemde problemen verminderen. Het project onderzoekt hoe additieven en oplosmiddelen werken bij de ontwikkeling van duurzame dialysemembranen met hoge flux en weinig vervuiling. De membranen moeten uiteindelijk langdurig kunnen filtreren.

BASF is een van de belangrijkste leveranciers van polyarylethersulfonen voor de wereldwijde dialysemarkt. Hun portfolio van hoogwaardige thermoplasten moet de dialyseprestatie voor patiënten verbeteren en een duurzame toekomst creëren.