PropheSea wint open call van European Space Agency

Brugse start-up en softwarebedrijf PropheSea is de nieuwe ‘incubatee’ van het European Space Agency (ESA). Het won de prestigieuze open call ‘Business Incubation Centre’ in België.

Trefwoorden: #batterij, #ESA, #start-up, #voorspelling, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: PropheSea )

ENGINEERINGNET.BE - Jaarlijks organiseert European Space Agency (ESA) verschillende open calls om ondernemers en start-ups die bezig zijn met innovatieve en op ruimtetechnologie gebaseerde ontwikkelingen een duwtje in de rug te geven.

Door deze call krijgen ondernemers de vrijheid om hun business idee verder vorm te geven en in de praktijk om te zetten. Daarnaast bieden de business incubation centres heel wat netwerkopportuniteiten: tussen de Europese start-ups onderling én met lokale industrieën en investeerders, overheden, onderzoeksorganisaties en universiteiten.

Veel bedrijven investeren vandaag in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Hoewel die goed zijn voor het milieu, zijn zonne- en windenergie ook onvoorspelbaar door het weer.

Daarom ontwikkelde PropheSea software die, op basis van een dagelijkse weersvoorspelling, de thuisbatterij aanstuurt. Zo wordt de energieproductie- en consumptie van bedrijven beter op elkaar afgestemd.

Door de ondersteuning van ESA kan de start-up gebruik maken van ruimtetechnologie in plaats van een dagelijkse weersvoorspelling. Door ieder uur een voorspelling te maken in plaats van om de 24 uur wordt de balans tussen productie en consumptie veel fijnmaziger gecontroleerd en aangestuurd. Dat stelt bedrijven in staat om hun zelfconsumptie te verbeteren en piekbelastingen te vermijden.

Op de foto: Tomas Van Oyen (links), oprichter van PropheSea en Tom Neels (rechts), business development lead PropheSea.