Belgisch algoritme voor beter beheer Noordse elektriciteitsreserves

Het Belgische deeptechbedrijf N-Side dat via toegepaste wiskunde en softwaretechnologieën de energietransitie versnelt, kondigt een samenwerking aan met de Nordic Transmission Systems Operators (TSO’s).

Trefwoorden: #algoritme, #elektriciteit, #Elia, #N-Side, #netbeheer

Lees verder

Techniek

( Foto: N-Side )

ENGINEERINGNET.BE - De Noordse regio is leider op het gebied van emissievrije elektriciteitsproductie, waarbij Denemarken het hoogste aandeel hernieuwbare energie in Europa produceert.

De overgang naar hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie, is cruciaal, maar brengt ook een periodieke productie met zich mee.  

Deze nieuwe productievorm brengt volatiliteit en onzekerheden met zich mee, zoals het inschatten van het niveau van de reserves die het netwerk vereist voor de volgende dag.

De oplossing die N-Side ontwikkelt helpt de Noordse TSO's te anticiperen op risicovollere periodes. Zo kunnen ze tijdig het juiste volume reserves aankopen.

Het ontwikkelde voorspellingsalgoritme stelt hen in staat om de reserves tijdens periodes met gunstige weersomstandigheden (laag risico) te verminderen en te verhogen in kritieke periodes.

Als gevolg daarvan zijn de energiebronnen minder schaars. Dit heeft een positief effect op de prijsontwikkeling en de energiekosten voor de eindverbruiker, terwijl de energievoorziening verzekerd blijft.

Het deeptechbedrijf ontwikkelde voorheen al soortgelijke oplossingen voor dynamische reserve dimensionering voor bijvoorbeeld Elia.