Familiebedrijf Victrol wint Sustainable Port Award 2023

Victrol, een familiebedrijf gevestigd in het Antwerpse havengebied, is de winnaar van de Sustainable Port Award 2023. De andere finalisten waren International Car Operators, Boluda Towage en TotalEnergies.

Trefwoorden: #award, #capture, #carbon, #CO2, #port

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Port of Antwerp-Bruges zet in op duurzame groei, waarbij economie, klimaat en mens centraal staan. Om die ambitie kracht bij te zetten en de initiatieven van de vele havenbedrijven hierin in de kijker te zetten, reikt de haven om de twee jaar de Sustainable Port Award uit, vroeger bekend als de Sustainability Award.

De beslissing van de eindjury om Victrol tot winnaar uit te roepen, viel na een publieksvoting en een samenkomst van de jongerenjury. Na een korte beraadslaging werd unaniem voor het project CCUS Shipping: CO2 vervoeren gekozen. De beslissende factor voor beide jury’s was de mate van vernieuwing, samenwerking én de vooruitstrevende toekomstvisie die met het project gepaard gaat.

Het bedrijf vervoert olie, chemische producten en gas over water en transporteert en bunkert brandstoffen. De letters CCUS staan voor carbon capture, utilization & storage. Het bedrijf wil het afgevangen en vloeibaar gemaakte CO2 van industriële bedrijven vervoeren naar ​ opslagplaatsen in internationale zeehavens. Daarvoor ontwikkelt het nieuwe schepen om in te zetten op de binnenwateren.

Vanuit bijvoorbeeld Port of Antwerp-Bruges gaat het vloeibare CO2 dan naar zeeschepen of internationale pijpleidingen om permanent te worden opgeslagen in bijvoorbeeld lege gasvelden. Op langere termijn zal het ook kunnen worden hergebruikt als circulaire bouwsteen voor chemische producten, zoals bijvoorbeeld bij de productie van methanol.

De uitreiking van de Sustainable Port Award is een tweejaarlijks initiatief van Port of Antwerp-Bruges, Alfaport-Voka, Maatschappij Linkerscheldeoever en Apzi-Voka.

Victrol is het vierde bedrijf dat een Sustainable Port Award mag ontvangen. Drie bedrijven hebben de award (toen nog gekend als Sustainability Award) al in hun prijzenkast staan: BASF, CMB en Ecluse.