UAntwerpen en partners openen innovatiehub rond duurzame chemie

De ambitieuze doelstelling van BlueApp is om de Antwerpse regio internationaal profileren als de referentie voor duurzame chemie. Onlangs opende de innovatiehub op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp officieel de deuren.

Trefwoorden: #chemie, #duurzaam, #hub, #innovatie, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De Antwerpse haven herbergt de tweede grootste petrochemische cluster van de wereld. Economisch van levensbelang, maar de industrie heeft ook een zware ecologische voetafdruk.

Dat moet veranderen en BlueApp zal daar een belangrijke rol in spelen. Met de steun van onder meer Port of Antwerp-Bruges, stad Antwerpen, provincie Antwerpen en essenscia wil de Universiteit Antwerpen BlueApp uitbouwen tot het referentiecentrum van de duurzame chemie.

BlueApp, een project waarin 20 miljoen euro geïnvesteerd werd, focust op vier domeinen. Het hergebruik van water in de industrie is een eerste topic: schaarste en vervuiling zijn een probleem. Er zal ook gewerkt worden rond de recyclage van kool- en stikstof.

Via plasmatoepassingen en elektrochemie wordt onderzocht hoe er waardevolle stoffen van gemaakt kunnen worden. Er zal tenslotte ook worden gewerkt rond waterstofopslag en -distributie, en rond luchtzuivering.

BlueApp-manager Quinten Van Avondt: “Nieuwe ideeën kunnen hier de volledige cyclus van technologieontwikkeling doorlopen. We vertrekken vanuit een proof of concept, we bouwen, testen en schaven bij. Onze hub beschikt over een piloothal en over labo’s.”

Vandaag zijn al enkele bedrijven actief. Het gaat onder meer om de universitaire spin-offs Oxylum en D-CRBN. In het najaar strijkt ook het Franse Fairbrics er neer.

Die scale-up werkt aan een procedé om afgevangen CO2 om te zetten naar polyester, dat vervolgens gebruikt kan worden voor de productie van kleding. In 2024 zullen er vermoedelijk 100 tot 150 mensen in de innovatiehub werken.