10 COOCK-projecten prikkelen maakbedrijven met hun innovatiekracht

Op de eerste COOCK-demodag van Flanders Make toonden 10 projecten hun oplossingen voor maakbedrijven. Al deze door VLAIO gesteunde projecten bieden gratis eerstelijnsadvies.

Trefwoorden: #COOK, #projecten, #VLAIO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - COOCK staat voor 'Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding'. Het gaat om projecten die de brug slaan tussen onderzoeksresultaten en bruikbare oplossingen in kmo's. Belangrijk is dat opgedane kennis en inzichten gedeeld worden met een grote groep bedrijven. Daarom bracht Flanders Make onlangs tien projecten samen voor een allereerste demodag.

Bij de onderstaande projecten zijn LSEC, VIL, COSIC, BIL, VITO, EUKA, ILVO, Sirris, KU Leuven, UHasselt en UGent betrokken.

CEROS: onderzoekt manieren om robotprogrammering efficiënter te maken, met behulp van merkonafhankelijke en semantische programmeertechnieken. Dit verkort de programmeertijd en maakt de integratie van planners mogelijk om robottaken te automatiseren.

Visie in de maakindustrie: gericht op visiesystemen voor metrologie en detectie in productieomgevingen. Voor automatisering van processen, zoals kwaliteitscontrole of monitoring. Dit omvat het analyseren en presenteren van computer vision hardware, algoritmen voor metingen en AI-detectie.

OPSDrone: ontwikkelen van diensten met dronebeelden voor agrovoedingsbedrijven. Deze diensten moeten schaalbaar zijn, garantie bieden op een kwaliteitsvol product en voldoende aangepast zijn aan de noden en werking van bedrijven.

Circular bonding: onderzoekt lijmtechnologieën die 'debonding-on-command' mogelijk maken voor semi-structurele toepassingen in de bouw-, machinebouw- en transportsector. VITO analyseert als partner het circulaire potentieel van deze technologieën.

Connected manufacturing: introductie bij Vlaamse kmo's versnellen met generiek inzetbare connectiviteitsoplossingen voor bestaande productiesystemen en nieuwe generaties van machines. Deze laten toe om een heterogeen machinepark te connecteren met aanwezige softwaresystemen of nieuwe toepassingen, lokaal of in de cloud.

IIoTSBOM: innovatieve cybersecuritytechnologie voor Industrial Internet of Things, en het proces om het te gebruiken en te verbeteren ruimer beschikbaar en beter bekendmaken bij Vlaamse technologiebedrijven.

Condition monitoring: levensduur van lagers in korte tijd te simuleren. On-site haalbaarheidsstudies uitvoeren met behulp van een mobiel en makkelijk te gebruiken monitoringssysteem.

Artificieel intelligente autonome drones: autonome dronevluchten vereisen expertise in autonome lokalisatie, navigatie en detectie. Als tussenstap is er een groeiende vraag naar meer autonome werkfuncties tijdens de dronevlucht en een intelligentere verwerking van informatie na de vlucht. Veel van de nodige drone- en AI-technologie is al ontwikkeld door Flanders Make en behoeft slechts een kleine vertaalslag naar bedrijven.

DWI 4 Manufacturing: met behulp van een DWI converter digitale werkinstructies automatisch genereren op basis van CAD-bestanden, en deze afspelen op eender welk platform, van smartphone of tablet tot augmented reality-bril. Zo krijgen operatoren op de werkvloer de best mogelijke ondersteuning.

Smart Vision: dit project laat logistieke bedrijven praktische ervaring opdoen met de nieuwe generatie visietechnologie en toepassingssoftware.