Lancering allereerste platform voor veilige en slimme datakluizen in Europa

Het Vlaams Datanutsbedrijf gaat officieel van start onder de naam ‘athumi’ met ruim 10 partners, waaronder Microsoft, Randstad, Doccle en Itsme. athumi zal niet concurreren met bestaande spelers.

Trefwoorden: #data, #kluis, #nutsbedrijf, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - athumi verbindt als onafhankelijke partij bedrijven om op een veilige en betrouwbare manier hun data samen te brengen en te laten renderen.

Daarbij concurreert het niet met bestaande spelers: athumi zal de onderliggende infrastructuur van datakluizen en datasamenwerking voorzien. De concrete applicaties en projecten worden door andere bedrijven en organisaties aangeboden.

In samenwerking met Flanders Technology & Innovation zijn de plannen getoond voor een gezondheidskluis die data van wearables en sport-apps combineert met gezondheids- en voedingsinformatie. Ook voor een woning heeft een datakluis een meerwaarde, bijvoorbeeld om data van alle slimme toestellen zoals een thermostaat, slimme deurbel of andere sensoren, veilig en betrouwbaar te kunnen gebruiken.

Ook zet athumi in op platformen voor datasamenwerking tussen bedrijven. Het vastgoedinformatieplatform bijvoorbeeld wil alle partijen die betrokken zijn bij het verkopen van vastgoed vlotter met elkaar verbinden. Op enkele maanden tijd kan het al sterke resultaten voorleggen: 95 gemeenten zijn eraan gekoppeld, en er zijn al 15.000 transacties via het platform verlopen.

Ook Itsme gaat toegang tot datakluizen voorzien vanuit hun app. Zo krijg je als gebruiker het overzicht van al je data in de kluizen die je bezit, en kan je toestemming geven om een gegeven uit één van je kluizen te delen met een derde partij. Daarmee komen de datakluizen van athumi ook in bereik van miljoenen Itsme gebruikers.

Het idee van een Vlaams Datanutsbedrijf is ontstaan bij Digitaal Vlaanderen, het digitale agentschap van de Vlaamse overheid. Eind vorig jaar is het Vlaams Datanutsbedrijf formeel opgericht en nu staat het klaar met haar platformen en diensten om bedrijven te ondersteunen. De Vlaamse overheid blijft hoofdaandeelhouder om de onafhankelijkheid te garanderen, maar athumi zal als een autonoom bedrijf werken.

Minister-president Jan Jambon: “Een datagedreven samenleving die veel slimme oplossingen hanteert, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Vandaag wordt uw data gebruikt zonder dat je het goed en wel beseft en vaak door bedrijven ver weg van hier, met andere waarden dan wij hier in Vlaanderen hanteren. Dat moet anders. Vlaanderen toont zich in Europa als voortrekker en is uitstekend geplaatst om op het terrein van datatech een grote voorsprong te nemen”.