Start project Condor H2 voor emissievrije binnenvaart en kustvaart

Havenbedrijf Rotterdam wil met ruim 40 partners, zoals Air Products, De Vlaamse Waterweg en INEOS, 50 emissievrije schepen laten varen om jaarlijks 100.000 ton minder CO2 uit te stoten.

Trefwoorden: #binnenvaart, #haven, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: HTS )

ENGINEERINGNET.BE - Condor H2 zal waterstofopslag en brandstofcellen met een batterijpakket leveren op basis van pay-per-use, zodat schepen emissievrij gemaakt kunnen worden met beperkte investeringen vooraf voor scheepseigenaren.

De waterstof wordt geleverd in ‘tanktainers’ die makkelijk aan boord gebracht en snel gewisseld kunnen worden, waarmee ook langere vaarten goed mogelijk blijven.

Om dit te realiseren brengt het project 6 havens en meer dan 40 partners samen, verspreid over de hele waardeketen van waterstofleveranciers en distributeurs tot technologieleveranciers en scheepseigenaren. Het doel is om in 2025 de eerste schepen met het Condor H2-systeem op de route te laten varen.

“Waterstof wordt al getest in de scheepvaart, maar de tijd is gekomen om actie te ondernemen richting grootschalige implementatie”, zegt Nico van Dooren, Director New Business van het Havenbedrijf Rotterdam.

“Door een modulaire, schaalbare en betaalbare oplossing aan te bieden, maakt Condor H2 het technisch en economisch haalbaar om over te stappen op emissievrije scheepvaart op de belangrijkste routes in Noordwest-Europa.”

Het Condor H2 project maakt deel uit van het RH2INE-netwerk: een samenwerking tussen havens, regionale overheden en marktpartijen langs de Rijn, van België en Nederland tot aan Zwitserland.

De Stuurgroep van Condor H2 bestaat uit Provincie Zuid Holland, Havenbedrijf Rotterdam, WaterstofNet en Rabobank. Het project wordt ondersteund door partners uit de industrie en de scheepvaart, zoals Air Products, Ballard, Blue H Engineering, bp, Concordia Damen, De Vlaamse Waterweg, ENGIE, H2Storage, INEOS, Linde, Marin, North Sea Port, Port of Antwerp-Brugge, Shell, VITRITE Middelburg en Zepp Solutions.