500 huizen verwarmd dankzij verbranding van ijzerpoeder

De eerste grote test van RIFT, een spin-off van de Nederlandse TU Eindhoven, is geslaagd. Het bedrijf haalt daarnaast genoeg financiering op voor de volgende ontwikkelfase.

Trefwoorden: #CO2, #ijzer, #verbranding

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot website RIFT )

ENGINEERINGNET.BE - RIFT verwarmde vijfhonderd huizen in het Nederlandse plaatsje Helmond via de zogeheten Iron Fuel Technology, waarbij een warmteboiler warmte opwekt via de verbranding van ijzerpoeder.

Op deze manier komt er geen CO2 vrij wanneer de bewoners van de huizen de verwarming aanzetten of in de douche stappen.

De test duurde in totaal 40 uur. In die tijd is 5 ton minder CO2 en 66% minder stikstof uitgestoten dan normaal het geval is. De technologie van RIFT was via het warmtenet van energieleverancier Ennatuurlijk aangesloten op de woningen in Helmond.

“Ons doel is om de CO2-uitstoot vanaf 2050 met 1 gigaton per jaar te reduceren”, zegt Mark Verhagen, CEO van RIFT. “Dat komt overeen met zeven keer de hoeveelheid die Nederland nu op jaarbasis uitstoot. Met dit succes zetten we een stap in de goede richting."

Verhagen denkt dat uiteindelijk vooral de energie-intensieve industrieën van deze technologie kunnen profiteren. “Die zijn nu verantwoordelijk voor minstens 40% van de CO2-uitstoot in Nederland.”

RIFT verhit water voor het warmtenet door ijzerpoeder te verbranden. Daardoor ontstaat een enorme vlam die een grote boiler verwarmt. Hier komen geen broeikasgassen bij vrij. Het enige restproduct is roest en dat kan weer opnieuw omgezet worden in ijzerpoeder.

Het idee om ijzer als brandstof te gebruiken, is niet nieuw, maar vanwege de brede acceptatie van het gebruik van fossiele brandstoffen werd er lang geen stimulans gevoeld om deze technologie verder te ontwikkelen.

Het concept kwam in 2015 pas echt van de grond toen professor Philip de Goey een onderzoeksprogramma startte aan TU Eindhoven met drie van zijn studenten. Hieruit is studententeam SOLID voortgekomen, en van daaruit is RIFT ontstaan.

Voor de volgende ontwikkelfase heeft RIFT inmiddels genoeg financiering binnengehaald. Het gaat om een bedrag van in totaal 11 miljoen euro. Een van de meest in het oog springende investeerders is Bill Gates, die RIFT via zijn klimaatfonds Breaktrough Energy Fellows ondersteunt.