Waterstofaandrijving en metaverse leiden tot efficiëntiewinst en klimaatneutraliteit

Hans Magits (Atlas Copco) en Mark Pollefeys (Microsoft) zijn overtuigd van industriële toepassingen van state-of-the-art technologie. In de industriële sector ligt de nadruk vaak op het steeds meer en sneller produceren om tegemoet te komen aan de vraag.

Trefwoorden: #Advanced Engineering, #metaverse, #vakbeurs, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Easyfairs )

ENGINEERINGNET.BE -  Maar hoe ver kan dat gaan zonder op de grenzen van onze technologie, of erger, onze planeet te stuiten? Hans Magits (foto links) en metaversepionier Mark Pollefeys van Microsoft zijn ervan overtuigd dat innovatieve ontwikkelingen zoals waterstofaandrijving enerzijds en de metaverse anderzijds bijdragen aan efficiëntiewinst en klimaatneutraliteit.

Tijdens de vierde editie van Advanced Engineering op 24 en 25 mei in Antwerp Expo voorzien zij, net zoals verschillende andere experts in hun vak, inspiratiesessies over uiteenlopende innovatieve ontwikkelingen binnen hun sector.

Binnen elk bedrijf weet men hoe belangrijk het is om te blijven evalueren hoe men efficiënter te werk kan gaan. Is het niet om een stap voor te zijn op de concurrentie, dan is het wel om tegemoet te komen aan de steeds strengere klimaatvoorschriften.

“Voor velen lijken de oplossingen voor hun problemen echter te schuilen op het einde van een lange tunnel”, aldus Jeroen Arnouts, Head of Events bij Easyfairs. “Er zijn echter heel wat innovaties die onderbelicht zijn of hun intrede maken in de industriële sector, en nu al een verschil kunnen maken!”

Waterstofportfolio Atlas Copco
De huidige energiecrisis heeft nog maar eens aangetoond dat er overgeschakeld moet worden naar andere, nieuwe energiebronnen om aan de toenemende vraag te beantwoorden en het klimaat niet onherroepelijk te belasten. Een belangrijk alternatief hier is waterstofaandrijving, waarvan het gebruik binnen de industriële sector reeds geïntroduceerd is, zo ook bij Atlas Copco. Zij voorzien waterstof voor verschillende doeleinden, met een focus op mobiliteit, power-to-gas (PtG) en energieopslag, industriële toepassingen en distributie.

Hans Magits, VP Engineering Atlas Copco, zal tijdens een van de vele inspiratiesessies op Advanced Engineering toelichten hoe het gebruik van waterstof een essentiële bijdrage levert tot de energietransitie naar klimaatneutraliteit.

“Bij Atlas Copco werken we aan waterstofprocessoren voor allerlei toepassingen”, licht Magits toe. Een van die waterstofprocessoren brengt Atlas Copco ook mee naar Advanced Engineering.

“Met ons assortiment kunnen verschillende gewenste einddrukken behaald worden en ook de hydraulische technologie om de zuigercompressor aan te drijven voor hogere drukken is er al. We blijven onze pijlen echter richten op de toekomst, bijvoorbeeld op nóg hogere druk voor de toekomstige tankstations.”

Industriële metaverse
Een andere innovatieve gamechanger die op Advanced Engineering veel aandacht krijgt, is de metaverse. Nationale trots Mark Pollefeys, professor computerwetenschappen aan de ETH en directeur van het Microsoft Mixed Reality and AI Lab, zal tijdens zijn inspiratiesessie ingaan op hoe de metaverse ingezet kan worden voor industriële toepassingen. “Verken vandaag dus al de mogelijkheden die hiermee gepaard gaan en ontdek waar die voor uw bedrijf liggen”, raadt Pollefeys aan.

In zijn Lab in Zürich werkt Pollefeys aan de Microsoft Hololens 2, een slimme bril die niet alleen zijn omgeving, maar ook wat de gebruiker doet, in kaart kan brengen aan de hand van digital twin technologie en perceptiealgoritmes.

“Een camera op de lens volgt al hun bewegingen, terwijl ze zelf info over de machine te zien krijgen, perfect in 3D. Hiermee willen we operatoren volledig handsfree laten interageren met virtuele werelden en mensen effectief laten samenwerken ondanks de afstand, voor bijvoorbeeld ondersteuning of opleiding.”

Tijdens covid heeft de Hololens 2 zijn nut al bewezen: “Door de restricties was het voor veel bedrijven soms de enige manier om machines te herstellen. Die hebben toen ondervonden hoeveel efficiënter ze te werk kunnen gaan. Zodra de early adaptors hun ROI kunnen aantonen, zullen meer bedrijven overstag gaan en is het een kwestie van het sneeuwbaleffect te volgen”, sluit Pollefeys af.

Inspireren en ervaren
Bezoekers kunnen zich tijdens Advanded Engineering op 24 en 25 mei in Antwerp Expo laten informeren bij de 110 aanwezige exposanten. Zij zullen klaarstaan om te helpen bij elk vraagstuk, ongeacht de sector of het niveau van productontwikkeling. Er zullen ook 50 sprekers aanwezig zijn die inspiratiesessies verzorgen over de meest uiteenlopende technologische materies.

Net als vorig jaar zal er een AI Hub opgesteld worden waar dit jaar Technopolis met haar game ‘Next Level’ zal aantonen dat bouwen met AI niet alleen efficiënter maar ook goedkoper is. In de VR/AR zone van XR Valley laat je je dan weer helemaal onderdompelen in de mogelijkheden van VR en AR bij product design.

The Park Playgound stelt daar ook haar immersive VR experience “Mission Planet X” voor, om je alle mogelijkheden van VR te laten beleven. Een leuke toevoeging is ook de ‘Design as a tool’ expo waar je de winnende product designs van de Henry Van de Velde Awards alsook de eindejaarsprojecten van een nieuwe lichting toptalenten van Universiteit Antwerpen kan bewonderen.

De inschrijvingen voor de editie van dit jaar lopen heel vlot. Zorg er dus voor dat u uw jaarlijkse afspraak met de toekomst niet mist en klik hier om nog in te schrijven.