Britse Atomic Energy Authority ontwikkelt kernfusiecentrale met 3DExperience-platform

Om een prototype van een kernfusiecentrale te ontwikkelen, die elektriciteit aan het Britse elektriciteitsnet levert, is binnen het UKAEA Spherical Tokamak for Energy Production-programma besloten het platform van Dassault Systèmes te gebruiken.

Trefwoorden: #3D, #Dassault, #elektriciteit, #kernfusie, #platform

Lees verder

Techniek

( Foto: STEP )

ENGINEERINGNET.BE - Eenmaal in gebruik, zal het 3DExperience-platform het STEP-programma van UK Atomic Energy Authority (UKAEA) ondersteunen om in 2024 een prototype van de centrale op te leveren, te beginnen met een conceptontwerp van een bolvormige tokamak.

Het platform biedt een gemeenschappelijke virtuele omgeving en één enkele bron van informatie gedurende alle fasen van de levenscyclus van de installatie. Hierdoor verbeteren de mogelijkheden om data te koppelen en te beheren binnen het engineeringproces aanzienlijk.

Dit maakt op zijn beurt een sterk verbeterde samenwerking tussen alle betrokkenen mogelijk, wat leidt tot meer vertrouwen in de uiteindelijke oplevering van de centrale. Het geeft alle teams de technologische mogelijkheden voor het benutten van data, kennis en samenwerking om knelpunten, risico's en vertragingen in het programma te verminderen.

Kernfusie biedt een enorm potentieel om toekomstige generaties veilige, duurzame en koolstofarme energie te leveren. Het is gebaseerd op dezelfde processen die plaatsvinden in de zon en de sterren. UKAEA is een wereldwijd toonaangevende organisatie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van kernfusie.

STEP zal bovendien niet alleen het prototype van een kernfusie-installatie opleveren. Het wil ook een weg banen naar commercieel gebruik van kernfusie en de basis vormen voor een bloeiende kernfusie-industrie in het Verenigd Koninkrijk.