Nieuwe methode om specifieke eiwitten te remmen voor behandelen MS

De Nederlandse Universiteit Maastricht en Universiteit Hasselt ontdekten dat bepaalde stoffen de aanmaak van myeline, de isolatielaag rondom zenuwen, herstellen zonder ernstige bijwerkingen.

Trefwoorden: #behandeling, #multiple sclerose, #onderzoek, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Bij multiple sclerose (MS) kunnen de hersenen steeds minder goed de spieren en organen in het lichaam aansturen. Dat komt door het verlies van myeline, de beschermlaag rondom zenuwcellen, die zorgt voor een goede communicatie tussen de hersenen en andere plekken in het lichaam.

Bepaalde stoffen kunnen de aanmaak van myeline herstellen en ontstekingsreacties verminderen door de werking van een bepaald eiwit te remmen. Maar dat gaat gepaard met veel bijwerkingen, zoals misselijkheid en overgeven. Melissa Schepers en haar team ontrafelden welke subtypen van dat eiwit geremd moeten worden om die bijwerkingen te voorkomen.

Het medicijn dat Schepers testte is een PDE4-remmer, dat eiwitten remt die betrokken zijn bij verschillende processen in het lichaam. Een algemene PDE4-remmer remt alle subtypen van PDE4. Schepers’ onderzoek wijst uit dat door twee specifieke subtypen van PDE4 te remmen de therapeutische effecten behouden blijven, zonder de vervelende bijwerkingen.

Schepers: "Mijn onderzoek heeft bij muizen veelbelovende resultaten laten zien als mogelijke behandeling voor mensen met MS. We brengen nu in kaart welke volgende onderzoeken nodig zijn om te bepalen of het voor mensen een veilige behandeling is."

"Ons doel is om deze kennis over te dragen aan een bedrijf dat de middelen heeft om uitgebreid onderzoek te doen, waarbij we hulp krijgen van bedrijfsontwikkelaars van UMaastricht en UHasselt."

Verlies van myeline en ontstekingsreacties veroorzaken ook ernstige beperkingen bij andere aandoeningen van de hersenen en het ruggenmerg. Daarom heeft Schepers onderzocht of het zinvol is om PDE-remmers breder in te zetten.

"We hebben kunnen vaststellen welke subtypen van PDE4 geremd moeten worden bij ruggenmergletsel, herseninfarcten en zenuwbeschadigingen. De verdere ontwikkeling van dit type behandeling kan dus van groot belang zijn voor een breed scala aan aandoeningen waarbij verlies van myeline een rol speelt."