Brussels Airport plant bouw grootste Net Zero Carbon installatie

De luchthaven vervangt haar centrale verwarmingsinstallatie tegen 2027 door een Net Zero Carbon installatie, om zo de terminalgebouwen op de luchthaven volledig CO2-vrij te verwarmen.

Trefwoorden: #Brussels Airport, #energie, #luchthaven, #net zero, #verwarming

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Nu nog wordt voor het verwarmen van de luchthavengebouwen gebruik gemaakt van een gasgestookte verwarmingsinstallatie, die wel al een aantal optimalisaties heeft ondergaan.

Het vervangen van deze installatie door een innovatief alternatief zonder gebruik van gas leidt tot een reductie van zo’n 70% van de totale CO2 uitstoot van Brussels Airport Company.  

Brussels Airport Company is al sinds 2018 CO2-neutraal wat betreft de eigen uitstoot als luchthavenuitbater. Voor alle gebouwen en infrastructuur die Brussels Airport Company beheert, de eigen activiteiten als bedrijf en de vloot bedrijfsvoertuigen wordt er al gebruik gemaakt van groene energie.

De uitstoot die er nog is, wordt gecompenseerd via offsetting. De ambitie van Brussels Airport Company is om ten laatste tegen 2050 geen CO2-uitstoot meer te hebben voor de eigen activiteiten, wat Net Zero Carbon wordt genoemd, en er alles aan te doen die ambitie sneller te bereiken.

“De nieuwe verwarmingsinstallatie betekent een belangrijke stap in het realiseren van onze ambitie om als luchthavenuitbater netto-nul-uitstoot te bereiken. Een investering die meteen ook een Belgische primeur betekent, aangezien een dergelijke installatie op deze schaal met een totaal vermogen van 21 MW, nooit eerder werd ontwikkeld in ons land”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Er wordt voor de realisatie van dit project een tenderprocedure uitgevoerd, waarbij de kandidaten op basis van de nieuwste technieken een voorstel kunnen doen voor het ontwikkelen van de nieuwe verwarmingsinstallatie. Het is de bedoeling om de constructie in 2025 te kunnen starten, en de verwarmingsinstallatie begin 2027 operationeel te hebben.

Andere initiatieven om ook de resterende 30% van de CO2-uitstoot te verminderen, worden bestudeerd.