Duurzame technologieën rond slim laden getest in het Open Thor Living Lab

Om de klimaatdoelstellingen te halen, is het belangrijk dat duurzame, technologische innovaties sneller hun weg naar de markt vinden. Nieuwe producten moeten echter eerst gedemonstreerd worden, liefst in een real life omgeving.

Trefwoorden: #elektrisch, #EnergyVille, #laadpaal, #laadplein, #VITO

Lees verder

Techniek

( Foto: EnergyVille/VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen wil inzetten op het elektrificeren van voertuigen, en hierbij is het slim sturen van laadbeurten voor voertuigen onontbeerlijk. In het kader van het ConnectSME project werden nieuwe technologieën rond slim laden van voertuigen getest op het Thor Park in Genk.

Onze energietoekomst zal gekenmerkt worden door de massale elektrificatie van ons wagenpark, met de bedrijfswagens op kop. Dit stelt bedrijven, en het elektriciteitsnetwerk in het algemeen, echter voor de nodige uitdagingen.

Wanneer veel wagens tegelijk laden, zorgt dit voor een piek in het netwerk, waardoor mogelijk uitval dreigt. Slim laden, of flexibel laden, is een van de mogelijke oplossingen om dit te vermijden.

Nog een stap verder is vehicle-to-grid, waarbij de elektrische auto niet enkel wordt geladen, maar ook beschikbaar is om zelf energie te leveren aan het netwerk en zo bij piekmomenten het elektriciteitsnet kan ontlasten.

In het One2Charge project demonstreerde EnergyVille/VITO de praktische inplanting van een laadeiland met centrale betaalfunctionaliteit, intelligente aansturing van laadpunten en integratie met het SmarThor IT-platform.

Voor Zonnova, dat bedrijven en lokale besturen adviseert om tot duurzamer energieverbruik te komen, heeft EnergyVille/VITO het slimme laadplein van EnergyVille 1 uitgebreid met een vehicle-to-grid of V2G laadpaal.

StreetPlug, een innovatieve ondergrondse laadpaal voor elektrische auto’s ontwikkeld door PIA Automation uit Tholen (Nederland), kreeg dan weer via ConnectSME en EnergyVille/VITO verdere inzichten in de marktwerking omtrent laadinfrastructuur in Vlaanderen.

Eens deze technologieën hun weg naar de markt vinden, zal de massale elektrificatie van ons wagenpark vlotter verlopen.