Alle grote objecten in het heelal zullen uiteindelijk verdampen

De zwaartekracht en de kromming van de ruimte zorgen voor het ontstaan van straling, waardoor alle grote objecten in het heelal uiteindelijk verdampen, zo toont de Nederlandse Radboud Universiteit aan.

Trefwoorden: #object, #ruimte, #straling, #zwart gat

Lees verder

research

( Foto: Radboud Universiteit )

ENGINEERINGNET.BE - Stephen Hawking stelde door een slimme combinatie van kwantumfysica en Einsteins zwaartekrachttheorie dat er in de buurt van de waarnemingshorizon, het punt waar voorbij je niet meer kunt ontsnappen aan de aantrekking van een zwart gat, spontane creatie en vernietiging van deeltjesparen moet plaatsvinden.

Een deeltje en zijn antideeltje worden voor een kort moment uit het kwantumveld gecreëerd en verdwijnen direct daarna weer. Maar soms komt een deeltje in het zwarte gat terecht en dan kan het andere deeltje ontsnappen: de Hawking-straling. Volgens Hawking zou dit er uiteindelijk toe leiden dat zwarte gaten verdampen.

In deze nieuwe studie bekeken onderzoekers van de Radboud Universiteit of deze bekende verklaring een goed beeld van het proces schetst en of inderdaad de waarnemingshorizon cruciaal is. Hiervoor combineerden ze technieken van de natuurkunde, sterrenkunde en wiskunde om te achterhalen wat er gebeurt als zulke deeltjesparen gecreëerd worden in de omgeving van zwarte gaten.

Uit de studie blijkt dat ook ver voorbij die horizon nieuwe deeltjes gemaakt kunnen worden. Naast de bekende Hawking-straling, komt er dus nog een nieuwe vorm van straling bij. Onderzoeker Walter Van Suijlekom: ‘Wij tonen aan dat al ver buiten een zwart gat de kromming van de ruimte een grote rol speelt bij het ontstaan van straling. De deeltjes worden daar al uit elkaar gescheurd door de getijdenkrachten van het zwaartekrachtveld.’

Waar voorheen werd gedacht dat er geen straling mogelijk was zonder waarnemingshorizon, toont dit onderzoek aan dat deze horizon niet nodig is. Dat betekent dat ook objecten zonder waarnemingshorizon, zoals restanten van dode sterren en andere grote objecten in het heelal, dit soort straling hebben.

Dit zou ertoe leiden dat na een heel lange periode alles in het heelal uiteindelijk zal verdampen, net als zwarte gaten. Dit verandert niet alleen het begrip van Hawking-straling, maar ook de kijk op het heelal en haar toekomst.