Therapie gericht op specifieke immuuncellen lijkt veelbelovend bij sepsis

Nederlandse immunologen en bio-ingenieurs ontwikkelden nanodeeltjes bestaande uit een designer eiwit die een overreactie van het immuunsysteem eerst tegengaan en het daarna een boost geven.

Trefwoorden: #biotech, #immuun, #research, #sepsis, #therapie

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - Sepsis is een levensbedreigende ziekte, waarbij het immuunsysteem ontregeld raakt door een infectie met een bacterie, schimmel of virus.

Die ontregeling kan bestaan uit een te hevige immuunreactie, zogenaamde hyperinflammatie. Hierdoor worden weefsels beschadigd en vallen organen uit.

Daarentegen kan het immuunsysteem ook uitgeput raken, zo erg zelfs dat het verlamd raakt. Dit noemen we immuunparalyse: het lichaam is daardoor niet goed bestand tegen een nieuwe infectie.

Al jarenlang zoeken wetenschappers wereldwijd naar een effectieve therapie tegen sepsis. Dit behelst een zoektocht naar een middel dat de overreactie én de verlamming van het immuunsysteem tegengaat.

Een uitdaging hierbij is dat een mogelijk middel tegen overreactie juist ook leidt tot een verlamming.

Immunologen van het Nederlandse Radboudumc ontdekten in een petrischaaltje met immuuncellen dat cytokine interleukine-4 ontstekingen tegengaat, terwijl het onverwacht getrainde immuniteit opwekt.

Getrainde immuniteit is het deel van ons aangeboren immuunsysteem dat een lerend vermogen heeft en zo ons immuunsysteem versterkt. 

Deze paradoxale eigenschap kan worden gebruikt voor de behandeling van sepsis. Hierbij moet interleukine-4 zich richten op immuuncellen in het menselijk lichaam.

Bio-ingenieurs van de Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelden daartoe een nieuw type nanomedicijn, dat bestaat uit piepkleine vetdeeltjes opgebouwd uit lichaamseigen eiwitten, waaronder interleukine-4, die heel specifieke interacties aangaan met immuuncellen.

Hierdoor wordt interleukine-4 specifiek afgeleverd aan immuuncellen, waardoor de acute ontstekingsreactie wordt afgeremd, terwijl tegelijkertijd het immuunsysteem een boost krijgt. Zo wordt het immuunsysteem in balans gebracht.

Het vernieuwende aan het gebruik van deze nanotechnologie is dat de onderzoekers erin slaagden interleukine-4 naar bepaalde immuuncellen te dirigeren.

De onderzoekers benadrukken dat de therapie nog niet getest is in patiënten. Hiervoor is vervolgonderzoek nodig. Ook worden de krachten gebundeld met medicijnontwikkelaars en biotech-investeerders, zodat de nieuwe technologie ook daadwerkelijk bij patiënten terecht komt.