Grootste Europese zonnedak bij WDPort of Ghent

In de Gentse Noordzeehaven bouwt logistiek vastgoedspecialist WDP volop aan een gigantisch zonnedak met liefst 37.000 zonnepanelen op 150.000 vierkante meter.

Trefwoorden: #Fluvius, #stroom, #WDP, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - Om de 25 megawattpiek aan zonnestroom op een correcte manier op het net te brengen, legt Fluvius een significante uitbreiding van zijn middenspanningsnetwerk aan.

Een gedeelte van de opgewekte stroom zal meteen on-site door de klanten van WDP worden gebruikt. Het saldo komt terecht op de netten van Fluvius en bij de vele grootverbruikers in de omgeving.

Daarmee wordt deze zonnepaneleninstallatie op het dak van het gebouw van WDP een belangrijke nieuwe bron van duurzame energie voor de Gentse haven.

“Het zijn dus niet enkel gezinnen die massaal investeren in groene stroom”, zegt Glenn Denooze van Fluvius. “Ook bedrijven zijn daar al een tijd mee bezig. Door de energietransitie én de wispelturige gasprijzen zien we almaar meer soortgelijke dossiers opduiken, zeker in industriegebieden en havens."

"De groeiende uitdaging voor ons is om telkens de juiste capaciteit te vinden om die installaties te verbinden met onze netten. Voor dit geval vonden we die op het 36-kilovolt-netwerk vanuit het transformatorstation van Ertvelde.”

Het traject van 2,5 kilometer loopt door de Gentse haven in Pachtgoederen en via een gestuurde boring onder spoorlijn 55 richting de Christoffel Columbuslaan.

Zodra de kabel is aangesloten op de klantencabine en de meterinstallatie is gekeurd en geijkt, kan het nieuwe zonnedak volop stroom injecteren.