PanTera en TerraPower Isotopes vergroten productie van actinium-225

Beide bedrijven werken samen om op korte termijn de productie van 225Ac te versterken en op lange termijn, vanwege de groeiende wereldvraag, grootschalige levering ervan te verzekeren.

Trefwoorden: #actinium, #productie, #SCK

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - TerraPower Isotopes en PanTera, de Belgische joint venture opgericht door SCK CEN en IBA, gaan de wereldwijde beschikbaarheid van actinium-225 verhogen. Die radio-isotoop heeft het potentieel om een brede waaier aan kankertypes te behandelen.

Om actinium-225 te produceren, zullen beide bedrijven de natuurlijke vervalmethode van TerraPower Isotopes, op basis van thorium-229, en de unieke gamma-route van PanTera, op basis van de Rhodotron en radium-226, inzetten.

Actinium-225 is een veelbelovende alfastraler voor gebruik in Targeted Alpha Therapy. Momenteel lopen er studies naar een reeks moleculen die, na koppeling aan actinium-225 door radiolabeling, het potentieel hebben om diverse kankers te behandelen. In de lijst staan zowel solide tumoren en uitzaaiingen, als systemische kankervormen zoals leukemie.

De lopende studies variëren van preklinische ontwikkeling tot fase 3 van klinisch onderzoek. Ondanks de grote vraag naar actinium-225 is de beschikbaarheid van de radio-isotoop nu nog schaars.

De samenwerking tussen PanTera en TerraPower Isotopes verhelpt dit. Beide partners willen zo de klinische ontwikkeling van therapeutische radiofarmaca met actinium-225 als mogelijke behandelingsoptie voor kanker te bevorderen.

"Terwijl we onze technologie voor een grootschalige productie van actinium-225 blijven voorbereiden, kunnen we vanaf 2024 de radio-isotoop al in kleine hoeveelheden aanbieden", aldus Sven Van den Berghe, CEO van PanTera.

"We stellen die ter beschikking aan farmaceutische bedrijven voor onderzoek en klinische studies, en aan artsen voor compassionate use. Het productievolume dat we samen verwezenlijken, komt overeen met 50% van de huidige beschikbaarheid van actinium-225. Dat onderstreept het belang van die samenwerking."

Scott Claunch, president van TerraPower Isotopes: "De vraag naar actinium-225 neemt in de toekomst naar verwachting snel toe. Onderzoek zet op dit moment namelijk sterk in op de ontwikkeling van therapeutische radiofarmaca met actinium-225 om een brede waaier aan kankertypes te behandelen."