Grensoverschrijdend vervoer en permanente opslag van CO2

België en Nederland maakten onlangs bekend hoe het vervoer en de opslag van CO2 tussen beide landen kan verlopen. Dit is belangrijk om de CO2-uitstoot van industrie in North Sea Port te verminderen.

Trefwoorden: #CO2, #North Sea Port, #opslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - België en Nederland ondertekenden een ‘Memorandum of Understanding’ over het afvangen, transporteren en opslaan van CO2 die afkomstig zijn van industriële processen en energiecentrales die gebruikmaken van fossiele brandstoffen.

Dit proces begint met het afvangen van de CO2-uitstoot, waarna het op een veilige manier wordt getransporteerd naar geschikte opslagplaatsen, zoals diepe ondergrondse formaties of lege olie- en gasvelden.

Daar wordt de CO2 permanent opgeslagen, waardoor het niet in de atmosfeer terechtkomt en bijdraagt aan het broeikaseffect. Naarmate elektrificatie, het gebruik van duurzame waterstof en het hergebruik van CO2 toeneemt, zal permanente opslag van CO2 minder nodig zijn.

Om deze CO2 op te slaan kunnen lege gasvelden in de Noordzee worden gebruikt. Het grensoverschrijdende transport van CO2 moest nog wel worden geregeld. Overeenkomstig het ‘London Protocol’ wordt dit nu waargemaakt via een ‘Memorandum of Understanding’.

Deze bilaterale akkoorden zetten de voorwaarden uiteen waaraan moet worden voldaan om dit transport tussen de twee landen toe te staan. De akkoorden benoemen tevens de nationale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het afleveren van de noodzakelijke vergunningen voor het transport.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “De bilaterale akkoorden tussen België en Nederland laten toe dat de samenwerkingsprojecten in het grensoverschrijdende havengebied verder vorm krijgen. Bedrijven zullen al voor 2030 CO2 afvangen en opslaan in plaats van uit te stoten."

"In het havengebied zullen diverse partijen investeren in CO2-terminals en pijpleidinginfrastructuur. Transport via pijpleidingen is duidelijk de meest aantrekkelijke variant. Met deze akkoorden wordt nu een belangrijke eerste stap gezet om dergelijke infrastructuur over de grens heen te realiseren."

"North Sea Port staat klaar om de vervolgstap te zetten en deze grensoverschrijdende samenwerking mee vorm te geven. Op die manier komen de realisatie van een klimaatneutrale haven en het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen weer dichterbij.”