Plastics produceren met CO2 als grondstof

TNO heeft als doel gesteld om in 2030 een demonstratiefabriek in gebruik te nemen, om daarmee aan te tonen dat plastics op een duurzame manier zijn te produceren uit CO2.

Trefwoorden: #biomassa, #CO2, #plastic, #research, #TNO

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Naar verwachting neemt het wereldwijde gebruik van plastics tussen nu en 2050 toe van 350 miljoen naar ruim 1 miljard ton. Maar bij de productie van plastic komt veel CO2 vrij.

"Plastics maken waarbij geen CO2 vrijkomt, maar juist CO2 nodig is: dat is precies wat de wereld nodig heeft om de koolstofketen te sluiten in een circulaire economie," aldus Martijn de Graaff, cluster manager industriële transformatie bij TNO.

Hiervoor zijn chemische reactoren nodig die werken op duurzame energie. Ook zijn er koolstofbronnen nodig die duurzaam en circulair zijn, zoals afval. In de gassen die tijdens de verbranding hiervan ontstaan, bevindt zich CO2.

Met behulp van elektrochemische technologie, eventueel gecombineerd met traditionele processen, is het mogelijk om deze CO2 direct om te zetten in chemische bouwstenen. Dat kan uiteindelijk zelfs ook werken met CO2 die uit de lucht wordt gehaald, wat fabricage van kunststoffen onder de streep nóg duurzamer maakt.

Jurriaan Boon, procestechnoloog bij TNO: "Het kost nu nog veel energie en grondstoffen om tot de benodigde chemische bouwstenen te komen. Maar als we het scheiden van CO2 combineren met het omzetten ervan in de benodigde chemische bouwstenen, kan dat al efficiënter. Daarmee voorkomen we dat er teveel schaarse duurzame energie en grondstoffen verloren gaan en dat de prijs van producten te hoog wordt."

TNO wil ervoor zorgen dat de innovatieve technologie om plastics te produceren vanuit CO2 zo snel mogelijk marktrijp wordt gemaakt. "Tussen 2040 en 2050 moet het volledig operationeel zijn op wereldschaal, en dat betekent dat we moeten versnellen," stelt De Graaff.

"Een eerste stap is daarom om in 2030 een eerste demonstratiefabriek in gebruik te nemen. Normaal gesproken kost zo’n proces twee keer zoveel tijd, maar dankzij onze nauwe samenwerking met bedrijven binnen de VoltaChem business community en met universitaire partners zoals TU Delft en UMaastricht wordt dit versneld realiteit."

"In 2050 moet de plasticproductie volledig duurzaam zijn’, stelt Boon. ‘Dat betekent dat we, naast het ontwikkelen van recycling technieken en biobased plastics, aan het eind van dit decennium al aan moeten tonen dat het mogelijk is om met groene stroom plastics te produceren uit afvalgassen, water en lucht."

"Deze demonstratiefabriek gaat daar enorm bij helpen. Het motiveert bedrijven om te investeren in de toepassing van dit soort duurzame productietechnologieën. Wij kunnen daar de theorie in de praktijk brengen en op die manier bewijzen dat het rendabel is om in dit soort technologieën te investeren."