Oostendse kust krijgt unieke demonstrator voor waterstofproductie

De Europese Commissie gaf groen licht voor de subsidieovereenkomst van 20 miljoen euro met het projectconsortium HOPE. Hiermee wil men de technische en financiële haalbaarheid van offshore waterstofproductie en vervoer via pijpleiding naar land aantonen.

Trefwoorden: #Blue Accelerator, #Oostende, #pijpleiding, #POM, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: HOPE-consortium )

ENGINEERINGNET.BE - Het HOPE (Hydrogen Offshore Production for Europe)-projectconsortium, onder leiding van het Franse Lhyfe, heeft de ambitie om de weg vrij te maken voor grootschalige offshore productie van hernieuwbare waterstof.

Het goedgekeurde project omvat de ontwikkeling, bouw en exploitatie van een unieke installatie met een vermogen van 10 megawatt. Dit resulteert op termijn in een productie tot vier ton groene waterstof per dag op zee. Via een pijpleiding wordt de waterstof geëxporteerd, samengeperst en geleverd aan klanten voor gebruik in de industrie en transportsector.

West-Vlaanderen heeft de ambitie om een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van een waterstofhub. Daarom komt er in 2026 een unieke demonstrator in het testgebied van Blue Accelerator voor de kust van Oostende.

Het project zal gebruik maken van verschillende innovatieve technologieën en benaderingen, zoals een gerecycleerde offshore barge als productieplatform, een 10 MW PEM-elektrolyse-installatie, een zeewaterbehandelingssysteem met verdampingstechnologie en een flexibele waterstofpijpleiding voor export naar het vasteland.

Met de verwachte ingebruikname van de waterstofproductie-, export- en distributie-infrastructuur in 2026, markeert het HOPE-project een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van offshore waterstofproductie op een industriële schaal.