Europees systeem voor wereldwijde monitoring van de atmosfeer verbeterd

Het wereldwijde CAMS-systeem, dat dagelijks analyses en voorspellingen levert over de samenstelling van de atmosfeer, heeft onlangs een belangrijke upgrade ondergaan.

Trefwoorden: #atmosfeer, #Europese, #monitoring, #stratosfeer, #systeem

Lees verder

research

( Foto: Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie )

ENGINEERINGNET.BE - Het systeem houdt nu niet alleen rekening met gedetailleerde chemische processen in de troposfeer (de onderste 10 kilometer van de atmosfeer), maar ook in de stratosfeer, de laag van de atmosfeer tussen 15 en 50 kilometer waarin zich de ozonlaag bevindt, die beschermt tegen ultraviolette straling.

Elk jaar in de lente verschijnt er boven Antarctica, en minder vaak boven de Noordpool, een gat in de ozonlaag. De interacties tussen klimaatverandering en de ozonlaag worden niet goed begrepen en de stratosfeer is de afgelopen jaren verstoord door uitzonderlijke gebeurtenissen, met name de grote bosbranden in Australië in 2020 en de grote explosieve uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkaan in januari 2022.

Voorheen bevatte het wereldwijde CAMS-systeem een vereenvoudigde weergave van chemische processen in de stratosfeer, waardoor dergelijke terugkoppelingen niet in rekening konden worden gebracht.

Door de nieuwe upgrade kan dit model nu ook alle chemische soorten voorspellen die de ozonconcentratie in de stratosfeer bepalen, bijvoorbeeld stikstofdioxide, waterstofchloride of chloormonoxide. De nieuwe update zal leiden tot een betere monitoring en een beter begrip van de evolutie van de ozonlaag en de interacties met de huidige klimaatcrisis.

De Europese dienst voor Atmosferische Monitoring van Copernicus (CAMS) is een van de zes operationele diensten van het Copernicus-programma van de EU en wordt namens de Europese Commissie beheerd door het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn (ECMWF).

Het is gebaseerd op een systeem van wereldwijde, realtime voorspellingen van de samenstelling van de atmosfeer, met talrijke praktische toepassingen zoals de luchtkwaliteit, de beschikbaarheid van zonne-energie en de hoeveelheden verontreinigende stoffen die over de hele wereld worden uitgestoten.

Via websites en smartphone-applicaties bereiken de informatieproducten van CAMS dagelijks meer dan 200 miljoen mensen. Deze voorspellingen worden geleverd door een speciale configuratie van het numeriek voorspellingssyteem van ECMWF, dat rekening houdt met meteorologie en chemische processen.

CAMS werkt samen met Europese aannemers om de atmosfeermonitoring en voorspellingen te verbeteren. Als onderdeel van dit programma hebben het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en HYGEOS de weergave van chemische processen in de stratosfeer verder ontwikkeld.