Nieuw innovatief onderzoek aan TU/e mogelijk dankzij prestigieuze beurzen

De oorsprong van zelfassemblage, datavisualisatie, het vergroten van de toegang tot betaalbare medicijnen en ultrasone beeldvorming zijn de onderwerpen waar de Nederlandse TU Eindhoven mee aan de slag gaat.

Trefwoorden: #algoritme, #beurs, #geluid, #medicijnen, #nano, #onderzoek

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - Vier onderzoekers van TU Eindhoven hebben een Vidi-subsidie ter waarde van 800.000 euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

 1. Doel van het project van Janne-Mieke Meijer is om op de kleinste schaal te ontrafelen hoe de eigenschappen van deeltjes tijdens zelfassemblageprocessen leiden tot wanorde. Dit inzicht zal belangrijk zijn voor nano- en biomaterialen, en Meijer is van plan om nieuwe materialen te creëren als onderdeel van het project.

  "We moeten deze processen begrijpen omdat veel toekomstige materialen afhankelijk zullen zijn van dit soort fabricageprocessen", aldus Meijer. "Dat is goed nieuws voor materialen voor toepassingen in de gezondheidszorg en energieopslag."
   
 2. Wouter Meulemans integreert visuele complexiteit in algoritmen voor visualisatie, zodat de complexiteit expliciet is te controleren en een structurele afweging tussen verschillende kwaliteitsaspecten mogelijk wordt. Hierdoor kunnen de onderliggende data, met hun trends en patronen, zo goed mogelijk worden weergegeven.

  Meulemans: “Algoritmes die expliciet de visuele complexiteit controleren, creëren op betrouwbare wijze visualisaties van hoge kwaliteit van data die gebruikers in staat stellen om complex gedrag en fenomenen in de natuur, wetenschap, maatschappij en het bedrijfsleven beter te begrijpen.”
   
 3. Voor sommige patiënten bedraagt de prijs van bepaalde medicijnen ruim 100.000 euro per jaar. Hierdoor kunnen patiënten moeite hebben om toegang te krijgen tot levensreddende medicijnen. Ook hebben verzekeringsmaatschappijen moeite om de kosten van deze medicijnen te dekken.

  Tugce Martagan onderzoekt de productie van farmaceutische medicijnen vanuit het perspectief van overheden, industrie, verzekeraars en apothekers. Ze probeert nieuwe stimulansen en overheidsbeleid te ontwikkelen om de toegang van patiënten tot betaalbare medicijnen te vergroten. Ook worden optimalisatiemodellen ontwikkeld om een kosteneffectieve en veilige productie van medicijnen in apotheken te realiseren.
   
 4. Ruud van Sloun wil de kwaliteit van ultrageluid dichter bij die van MRI brengen door een unieke, op de neurowetenschappen geïnspireerde benadering van beeldvorming te ontwikkelen. "Ultrageluidsystemen moeten intelligente actieve waarnemers worden, die niet alleen passief binnenkomende gegevens interpreteren, maar ook actief hun waarnemingen beïnvloeden om cruciale diagnostische informatie te maximaliseren."

  De grootste uitdaging voor Van Sloun en zijn team heeft betrekking op het ontwerp van autonome echografiesystemen. "'Hoe kunnen we autonome echografiesystemen ontwerpen die actief streven naar maximale diagnostische informatie voor elke patiënt? Dat is een belangrijke vraag die ik in dit project probeer te beantwoorden."