Fotonica experiment als oplossing voor kwantumparadox

De Nederlandse UTwente heeft fotonen in een optische chip gebruikt om aan te tonen hoe kwantummechanica en thermodynamica tegelijkertijd waar kunnen zijn, iets wat voor onmogelijk werd gehouden.

Trefwoorden: #experiment, #fotonica, #kwantum, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - In de kwantummechanica kan de tijd worden omgedraaid en blijft informatie altijd behouden.

Dat wil zeggen dat de eerdere staat van deeltjes altijd terug te vinden is. Lang was onbekend hoe dit tegelijkertijd met thermodynamica waar kon zijn.

Daar heeft tijd juist wel een richting en kan informatie ook verloren gaan. “Denk maar aan twee foto’s die je te lang in de zon legt, na verloop van tijd kun je ze niet meer van elkaar onderscheiden”, aldus onderzoeker Jelmer Renema van UTwente.

Er was al een theoretische oplossing voor deze kwantumpuzzel en zelfs al een experiment met atomen, maar nu hebben de UT-onderzoekers het ook met fotonen aangetoond. “Fotonen hebben als voordeel dat het vrij eenvoudig is om daarmee de tijd om te draaien”, verklaart Renema.  

In het experiment gebruikten de onderzoekers een optische chip met kanaaltjes waar de fotonen doorheen konden. Aan het begin konden ze precies bepalen hoeveel fotonen er in elk kanaaltje zaten, maar daarna husselen de fotonen door elkaar.

“Toen we naar de individuele kanalen keken, voldeden ze aan de wetten van de thermodynamica en bouwden ze wanorde op. Op basis van metingen aan één kanaal wisten we niet hoeveel fotonen er nog in dat kanaal zaten, maar het totale systeem klopte met de kwantummechanica’, aldus Renema.

De verschillende kanalen, ook wel deelsystemen genoemd, waren met elkaar verstrengeld. De missende informatie in het ene deelsysteem ‘verdwijnt’ naar het andere deelsysteem.

Renema deed het onderzoek met een team met onder meer de onderzoeksgroep van Prof. Dr. Jens Eisert van de Freie Universität Berlin, die een belangrijk aandeel leverden in het aantonen van de reversibiliteit van het experiment.