TU/e spin-off SMART Photonics ontvangt investering van 100 miljoen euro

SMART Photonics, de Eindhovense producent van fotonische geïntegreerde schakelingen, heeft een extra financieringsronde van 100 miljoen euro binnengehaald.

Trefwoorden: #financiering, #fotonica, #photonics, #spin-off

Lees verder

Nieuws

( Foto: SMART Photonics )

ENGINEERINGNET.BE - Onder de groep nieuwe geldschieters bevinden zich strategische spelers uit de halfgeleiderindustrie, zoals ASML, NXP en VDL Groep, en financiële instellingen.

Bij deze laatsten gaat het om ING, BOP Impact Ventures en Deep Tech Fund, dat deel uitmaakt van Invest-NL en deels wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid.

Eerdere investeerders, waaronder Innovation Industries, BOM, PhotonDelta en KPN Ventures, hebben zich opnieuw aangesloten bij deze financieringsronde. De Nederlandse overheid stelt 60 miljoen euro aan publieke financiering beschikbaar, als onderdeel van het Nationaal Groeifondsproject PhotonDelta.

Met deze nieuwe financieringsronde kan SMART Photonics haar rol als toonaangevende producent van de volgende generatie chips versterken in een groeiende, veerkrachtige Europese fotonische waardeketen.

ASML, NXP en VDL Groep verklaarden gezamenlijk: "De financiële steun van de drie collega-bedrijven uit de Brainport regio geeft SMART Photonics de mogelijkheid om essentiële stappen te zetten en de organisatie verder uit te laten groeien, de technische capaciteiten te versterken en de productiebasis uit te breiden."

"Onze extra financiering helpt om het Brainport en het bredere Nederlandse en Europese Photonics ecosysteem te versterken. Als SMART Photonics een sterke en veelzijdige fabrikant wordt, kan dit het groeiende aantal chipontwerpbedrijven die zelf geen mogelijkheid hebben om te produceren in de Brainport regio enorm ten goede komen.”

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaatbeleid: "Wij geloven in Nederland als toonaangevende internationale hub voor de ontwikkeling van de snelgroeiende geïntegreerde fotonica-industrie. Daarom investeren we via het Nationaal Groeifondsproject PhotonDelta in het hele ecosystem, en via ons speciale Deep Tech Fund met specifieke financiering voor start-ups en scale-ups die zich richten op innovatieve complexe technologie, zoals SMART Photonics."

"Voor de welvaart en economische groei van de toekomst en om ons concurrentievermogen te behouden, is het noodzakelijk dat we innovatieve sleuteltechnologieën, zoals geïntegreerde fotonica, binnen de EU ontwikkelen."