Snelst ladende elektrische raceauto wereldwijd ontwikkeld

Een elektrische raceauto opladen met de snelheid van een normale tankbeurt? De raceauto, de Revolution, van studententeam InMotion is in staat om in minder dan vier minuten volledig op te laden.

Trefwoorden: #elektrisch, #InMotion, #laden, #raceauto, #student

Lees verder

Nieuws

( Foto: Charlie Acuna )

ENGINEERINGNET.BE - InMotion (studententeam van de TU/e) startte in november 2022 met meer dan 30 studenten met het ontwerpen en produceren van het nieuwe batterijpakket in de raceauto.

Bijzonder is dat dit batterijpakket in slechts 3 minuten en 56 seconden oplaadt, met 322 kW laadvermogen, een totale capaciteit van 29,2 kWh en een actieradius van ongeveer 250 kilometer. Tijdens snelladen komt er echter veel warmte vrij en dat zorgt voor versnelde degradatie van de batterijcellen.

Teammanager Julia Niemeijer: “In het verleden hebben wij een innovatieve koeltechnologie ontwikkeld op module niveau, waarbij koelplaten gevuld met koelvloeistof tussen de modules met cellen zijn geplaatst. De afgelopen tijd hebben wij een methode ontwikkeld waardoor we op celniveau kunnen koelen, waarbij er ook daadwerkelijk koelvloeistof tussen elke cel stroomt."

Op de markt is koelen op celniveau nog niet gebruikelijk, daarom heeft InMotion eigen modules ontwikkeld. Het doel van InMotion is aantonen dat het wel degelijk mogelijk is om de laadtijd van een elektrische auto omlaag te brengen, tot een niveau vergelijkbaar met een tankbeurt van benzineauto’s.

Hierdoor hopen ze elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor de consument en de industrie uit te dagen om de wereld groener te maken. Als een groep extreem gemotiveerde studenten dit kan neerzetten, dan kan de industrie natuurlijk niet achterblijven.

Uiteindelijk droomt het studententeam ervan om de technologie te presenteren tijdens de 24 uur van Le Mans, zodat het batterijpakket getest wordt in de zwaarst denkbare omstandigheden, namelijk het langeafstandracen.