Tiende Belgische zonnewagen voorgesteld

Vandaag stelde het Innoptus Solar Team de 'Infinite' voor. De 20 ingenieursstudenten werkten een jaar lang samen aan de zonnewagen en in oktober nemen de studenten van de KU Leuven deel aan de 'Bridgestone World Solar Challenge'.

Trefwoorden: #energie, #KUL, #mechanisch, #race, #student, #zonnewagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Innoptus Solar Team )

ENGINEERINGNET.BE - De onthulling vond plaats aan het Antwerpse Havenhuis, waar innovatie & duurzaamheid centraal staan net zoals in het project.

Voor deze editie van het wereldkampioenschap namen de teamleden vooral het energetisch aspect van de wagen onder handen. Zo werden onder meer de motor en het batterijpakket sterk geoptimaliseerd en worden de limieten van de beschikbare technologie opgezocht.

Het zelfontworpen batterijpakket zorgt ervoor dat de wagen zo'n 900 kilometer kan rijden. Dat is goed voor een rit van Brussel naar het zuiden van Frankrijk, zelfs wanneer de zon niet schijnt. Dat is 200 kilometer meer dan de autonomie van de vorige zonnewagen.

Daarnaast zette het team ook in op de in-huis productie van de motor. Zo slagen ze er in om een enorme efficiënte motor te bouwen met een topsnelheid van 170 km/u.

De teamleden werkten eveneens verder aan hun innovatief ontwerp voor een vin. Deze vin staat op de cockpit van de wagen en wordt uitgeklapt bij zijwind. Hierdoor kan de wagen zeilen op de wind en verbruikt deze tot vier keer minder energie.

Ook op mechanisch vlak is de Infinite geoptimaliseerd ten opzichte van haar voorgangers. Het is de smalste Belgische zonnewagen ooit en is nog gestroomlijnder dan haar voorgangers. Hierdoor verbruikt de wagen minder energie en kan er tijdens de wedstrijd sneller gereden worden.

De komende maand wordt de zonnewagen uitgebreid getest op Belgische bodem, alvorens deze naar Australië vertrekt. Daar worden de studenten uitgedaagd om met hun zonnewagen zo snel mogelijk van Darwin naar Adelaide te rijden.

Ze zullen hun titel verdedigen tegenover tegenover internationale teams, met topfavorieten uit Nederland, de Verenigde Staten en Japan. Het wereldkampioenschap gaat door van 22 tot 29 oktober.