Eigen afweer veroorzaakt longschade bij COVID-patiënten

Onderzoekers van het VIB, UZ Gent, UGent en de ULB hebben achterhaald hoe SARS-CoV-2 (oorzaak van COVID-19), ernstige longschade veroorzaakt. Het complementsysteem, een onderdeel van onze aangeboren afweer, is de schuldige.

Trefwoorden: #covid, #eiwit, #immuun, #long, #VIB

Lees verder

research

( Foto: Prof. Jo Van Dorpe en Prof. Amélie Dendooven, Pathologische Anatomie, UZ Gent )

ENGINEERINGNET.BE - Infecties van de luchtwegen hebben een enorme impact op de gezondheid en op de gezondheidszorg.

In een studie gepubliceerd in het gereputeerde tijdschrift Science Translational Medicine beschrijven Belgische onderzoekers hoe het complementsysteem, een onderdeel van ons aangeboren afweersysteem, tot longschade bij ernstig zieke COVID-19 patiënten leidt.

Dit systeem zorgt er normaal voor dat ziekteverwekkers en afgestorven cellen efficiënt uit ons lichaam worden verwijderd. Maar bij ernstige COVID-19 is dat systeem ontregeld en draagt het juist bij tot schade aan de longen.

Complement (een groep eiwitten) wordt in de lever aangemaakt, en komt zo in de bloedbaan terecht, als deel van het aangeboren afweersysteem dat ons beschermt in de eerste uren van een infectie.

“We zagen echter dat de longen zelf ook heel wat eiwitten van het complementsysteem gingen aanmaken. Hun aangehouden en ongecontroleerde activiteit in de longen beschadigt de longblaasjes tijdens een COVID-19-infectie, waardoor zuurstofopname moeilijk wordt”, zegt longarts en immunoloog Bart Lambrecht.

Hun ontdekkingen openen de deur voor studies met bestaande geneesmiddelen die het complementsysteem blokkeren.

Op de illustratie boven: longweefsel met verlittekening, bloeding en opruimreactie na een hevige COVID infectie.