Nanothermometers uit afbreekbare nanomaterialen

UGent-onderzoeker Anna Kaczmarek bekijkt nieuwe niet-toxische, afbreekbare materialen voor temperatuurbewaking voor ziektediagnose en voor gebruik bij behandelingscontrole.

Trefwoorden: #ERC, #Grant, #nano, #thermometer, #UGent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Thermische bewaking speelt een cruciale rol bij zowel ziektediagnostiek als behandelingscontrole.

Het gebruik van de lu­mi­ne­scen­tie­ther­mo­me­trie­tech­niek voor in vivo temperatuurbepaling heeft de afgelopen tien jaar veel interesse gewekt. Ondanks de grote belofte en potentiële impact zijn luminescentie nanothermometers tot op heden echter nog niet voorbij de preklinische stadia.

Dit heeft veel te maken met problemen op het gebied van toxiciteit, nanoveiligheid en biocompatibiliteit, omdat de meeste voorgestelde luminescentie nanothermometers gebaseerd zijn op zware metalen. Bijvoorbeeld kwantumstippen, ofwel nanodeeltjes van zeldzame aardmetalen.

Om het gebruik van luminescentie nanothermometers op klinisch niveau dichterbij te brengen, is het nodig om deze obstakels op te lossen. Dat is het doel van het project Lumitools.

Om dit doel in de komende jaren te bereiken, lijkt het in dit stadium verstandig om af te stappen van nanothermometers die zijn opgebouwd uit zware metalen, totdat de huidige risico's van toxiciteit en accumulatie op de juiste manier kunnen worden aangepakt en gecorrigeerd.

Dit project richt zich dan ook op de ontwikkeling van nieuwe ratiometrische thermometermaterialen opgebouwd uit afbreekbare nanomaterialen.

Het ontwikkelen van stabiele, goed presterende nanothermometers, die volledig afbreken nadat ze hun werk hebben gedaan, zou een belangrijke vooruitgang betekenen voor toekomstig onderzoek naar in vivo thermometertoepassingen.

Dit project onder leiding van hoofdonderzoeker Anna Kaczmarek zou het mogelijk maken om nanothermometers te leveren die in de nabije toekomst in klinieken kunnen worden gebruikt.

Kaczmarek heeft een Proof of Concept Grant ter waarde van 150.000 euro van de European Research Council voor dit onderzoek gewonnen. Hiermee kan zij de kloof overbruggen tussen dit baanbrekende onderzoek en de eerste fasen van een commercieel of maatschappelijk project.

De winnende projecten zijn geselecteerd uit 183 voorstellen. De nieuwe beurzen worden toegekend aan onderzoekers uit 14 verschillende landen. In België zijn in totaal vijf onderzoekers bekroond.