Zuiver bio-gas dankzij pilot met 'aangepaste kattenbakkorrels'

De Nederlandse Universiteit Twente gaat een proefinstallatie bouwen die biogas weet te scheiden in koolstofdioxide en zuiver bio-methaan, met behulp van speciale korrels om het gas te zuiveren.

Trefwoorden: #biogas, #energie, #transitie

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de productie van biogas komt zowel koolstofdioxide en methaan vrij.

Het biomethaan is nuttig als onder andere duurzame brandstof, maar de koolstofdioxide maakt het gas minder bruikbaar. Daarom moet het gas gezuiverd worden.

Dat gebeurt nu nog met bijvoorbeeld van membranen of andere materialen die het koolstofdioxide kunnen afvangen, maar deze technieken zijn duur en hebben veel energie nodig.

De teams van onderzoekers Frieder Mugele en Wim Brilman van Universiteit Twente hebben een nieuw materiaal ontwikkeld die ze maken van de kleisoort Bentoniet. Dat is dezelfde klei waar ook kattenbakkorrels van worden gemaakt.

Met behulp van kleine, positief geladen deeltjes zorgen de Twentse onderzoekers dat de ruimtes in de klei precies de juiste grootte hebben. De ruimtes moeten dusdanig groot zijn dat koolstofdioxide er wel tussen past, maar de grotere methaanmoleculen niet.

Dat het materiaal efficiënt koolstofdioxide kan afvangen is in het lab al aangetoond, maar met de proefinstallatie willen de onderzoekers nu kijken of het ook op een grotere schaal lukt.

“We gaan testen op de schaal van een individuele boerderij en onder realistische omstandigheden”, vertelt Mugele. “We willen honderden kilo’s biogas per dag zuiveren.” 

Voor 2025 moet de installatie gebouwd zijn en de eerste testresultaten beschikbaar zijn. Er is aan dit onderzoek een Demonstrator grant van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek toegekend, om kennis naar de markt te brengen.