900.000 euro voor regeneratie van ijzerpoeder als CO2-vrije energiedrager

De Nederlandse TU Eindhoven ontwikkelt computermodellen om de juiste temperatuur te vinden voor de regeneratie van verbrand ijzerpoeder in een zogeheten wervelbed-oven.

Trefwoorden: #CO2, #energie, #ijzer, #onderzoek, #poeder, #toepassing

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - IJzerpoeder kan energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze combinatie maakt het een kansrijke oplossing voor de vergroening van de energie-intensieve industrie, en bijvoorbeeld kolen- en elektriciteitscentrales.

Het nieuwe onderzoek van TU Eindhoven richt zich specifiek op de regeneratie van verbrand ijzerpoeder, ook wel ijzeroxide genaamd. Bij de verbranding van ijzerpoeder komt energie vrij in de vorm van warmte. Het restproduct dat vrijkomt bij deze verbranding is ook weer ijzeroxide. 

Dat kan worden opgevangen, en met waterstof afkomstig uit groene stroom worden omgezet in ijzerpoeder, om opnieuw te gebruiken. Zo ontstaat een duurzame cyclus.

Hoogleraar Niels Deen van TU Eindhoven richt zich met zijn collega’s op de stap van ijzeroxide terug naar ijzerpoeder. Zijn team werkt samen met spin-off RIFT van TU Eindhoven, dat een productie-installatie in Arnhem heeft gebouwd. Dit omvat een zogeheten wervelbed-oven waar ijzeroxide in wordt gestort.

“Wij ontwikkelen computermodellen en kijken of we de sweetspot kunnen vinden bij de regeneratie van verbrand ijzer", aldus Deen. "Hoge temperaturen zijn bijvoorbeeld gunstig, omdat je dan meer ijzeroxide kunt omzetten, maar bij te hoge temperaturen gaan de deeltjes bijvoorbeeld aan elkaar plakken.”

“Daar zit een spanningsveld tussen. Ook gaan we kijken hoe het ontwerp van een werveldbed er uit moet zien. Hoog en smal, of juist laag en breed.”

Bij het onderzoek, geheten CIRCL, zijn verder Metalot, Shell en EIRES aangesloten. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek stelt met betrokken organisaties 900.000 euro ter beschikking.

“Het was de tweede keer dat we deze subsidie aanvroegen, we staan dus al ruim een jaar te trappelen om hiermee te beginnen", aldus Deen.