Eerste stap naar volledig draadloze tweekamer pacemaker

In UZ Brussel is voor het eerst in België een nieuw type draadloze mini-pacemaker ingeplant: de eerste stap naar implantatie van twee losse pacemakers om problemen in het ventrikel én de voorkamer aan te pakken.

Trefwoorden: #chirurg, #operatie, #pacemaker, #UZ Brussel

Lees verder

research

( Foto: UZ Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - Al sinds 2015 gebruikt UZ Brussel de draadloze mini-pacemaker voor implantaties. De operatie is bij zo’n kleine pacemaker veel minder ingrijpend dan bij een gewone pacemaker. 

De mini-pacemaker wordt in het hart ingebracht via een ader in de lies; er is geen sneetje nodig in de bovenborst en er is hierdoor geen litteken of verdikking onder de huid in de bovenborst zichtbaar, zoals bij traditionele pacemakers. Ook heeft de pacemaker geen aparte geleidingsdraden nodig die geplaatst moeten worden.

Onlangs is voor het eerst het nieuwste type draadloze mini-pacemaker geïmplanteerd, de Aveirtim VR van Abbott. Deze verschilt van de vorige generatie pacemakers omwille van de mogelijkheid om uit te breiden naar een tweekamer pacemaker.

Door de helix om de pacemaker te positioneren en de batterij die twee keer langer meegaat dan een doorsnee pacemaker. Patiënten ervaren daardoor vrijwel geen impact op hun bewegingsvrijheid en hebben niet langer nood aan revalidatie als gevolg van de ingreep.

Professor Carlo de Asmundis van UZ Brussel: “UZ Brussel werkt als expertisecentrum actief mee aan de ontwikkeling van de nieuwe pacemakers. Met deze nieuwe minipacemaker zetten we opnieuw een stap naar een betere behandeling voor onze patiënten die nood hebben aan ondersteuning op twee plaatsen."

"Het gaat over 80% van de patiënten die te kampen hebben met een te trage hartslag. Dit is een eerste stap naar de volgende ontwikkeling, waarbij twee losse pacemakers worden geïmplanteerd om problemen in zowel het ventrikel als de voorkamer aan te pakken.

De nieuwe pacemaker heeft al de mogelijkheid om in een later stadium te worden gesynchroniseerd met een tweede mini-pacemaker. Deze tweede pacemaker is nog in ontwikkeling en we verwachten de eerste patiënten binnen een zestal maanden te kunnen ondersteunen.”