Milieuvergunning toegekend voor het Prinses Elisabeth Eiland

De bouwwerken voor het Belgische energie-eiland gaan begin volgend jaar van start. Een consortium met DEME en Jan De Nul is in Vlissingen (North Sea Port) al gestart met de werfinrichting voor de bouw van de caissons (betonnen funderingen).

Trefwoorden: #beton, #eiland, #Elia, #energie, #fundering, #Oostende

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Intussen legt Elia de laatste hand aan een zogenaamd Nature Inclusive Design voor het eiland dat later dit jaar wordt voorgesteld.

Samen met externe experten is het ontwerp bestudeerd en gekeken welke elementen aangepast of toegevoegd kunnen worden zodat de biodiversiteit op en rond het eiland vergroot.

Het Prinses Elisabeth Eiland wordt een energie hub op 45 km van de kust dat nieuwe windparken en bijkomende interconnectoren (met het Verenigd Koninkrijk en met Denemarken) verbindt met het Belgische elektriciteitsnet op land.

Het verkrijgen van de vergunning, die Elia in januari 2023 heeft aangevraagd, is een belangrijke voorwaarde voor de bouw van ’s werelds eerste kunstmatige energie-eiland in de Noordzee. De bouw zal ongeveer twee jaar duren (tot augustus 2026).

Terwijl de bouwwerken in Vlissingen plaatsvinden, zal de algemene projectcoördinatie gebeuren vanuit de Haven Oostende.

Logistiek en project engineering nemen begin november 2023 hun intrek in het pas gerenoveerde Stapelhuis Entrepot. Concreet gaat het om een 80-tal werkplaatsen.