Nauwkeurigheid en snelheid servotechnologie maken het verschil

De was plooien. Een huishoudelijk karweitje waar vaak tegenop gezien wordt. Stelt u zich eens de berg voor die industriële wasserijen te verwerken krijgen. Automatiseren toch, denkt elke zichzelf respecterende ingenieur dan.

Trefwoorden: #automatisering, #Beckhoff, #servo, #technologie

Lees verder

Partner Info

( Foto: Beckhoff )

ENGINEERINGNET.BE - Maar dat bleek een ferme kluif te zijn. Tot Texprofin. Met de combinatie van een vouwmachine met robot, aangedreven door Beckhoff technologie, kan het nu ook het laatste puzzelstukje toevoegen om industriële wasserijen aan een volledig geautomatiseerde flow te helpen.

Texprofin is het geesteskind van CEO Yves Dabrowiecki, Operations Director Dave Wollants en Sales & Marketing director Christian Daly Cousino. Drie managers die elk vanuit een heel eigen traject in de wereld van industriële wasserijen hun kennis en ervaring bundelen. Wollants: “Het vinden van voldoende personeel om de volumes die er dagelijks passeren te verwerken, is de grootste uitdaging voor deze bedrijven. Ze kozen daarom, jaren geleden al, resoluut de weg van automatisering. Maar op één proces beten ze tot nog toe de tanden stuk om tot een volledig geautomatiseerde lijn te komen: het plooien.”

Vouwmachine op basis van servotechnologie
Met de ontwikkeling van een automatische vouwmachine voegt Texprofin nu die laatste, ontbrekende schakel aan de ketting toe. Waar traditionele vouw-machines met hun pneumatisch aangedreven mes te vaak op hun limieten botsen, scoort de automatische vouwmachine van Texprofin op alle vlakken beter om een langs- en dwarsvouw te leggen. Flexibiliteit (altijd de juiste vouw, ongeacht het materiaal), snelheid (tot twee keer zo snel) en energiezuinigheid.

Toch blijven Dabrowiecki en Wollants bescheiden over hun verwezenlijking. “Servotechnologie is de sleutel achter dit succes. Door servomotoren te introduceren krijg je de controle die nodig is om telkens weer tot de perfecte vouw te komen. Zelfs bij T-shirts waar traditionele machines vaak mee worstelen. Gemiddeld gaat het nu mis bij 1 op de 100 vouwen. Onze machine loopt slechts driemaal op 20.000 vouwen vast. Een wereld van verschil al. Maar we geloven dat we zelfs tot 100% betrouwbaarheid kunnen komen, van zodra we de robot koppelen en menselijke fouten uitsluiten.”

Met de ontwikkeling van een automatische vouwmachine voegt Texprofin nu die laatste, ontbrekende schakel aan de ketting toe, zodat industriële wasserijen over een volledig automatische lijn beschikken. (©Beckhoff)

Beckhoff als backbone
Nog vooraleer de eerste ideeën op papier stonden, wist Dabrowiecki al met welke technologie het moest gebeuren. Een bezoek aan de Hannover Messe had hem overtuigd: met Beckhoff of niet. “Openheid”, vat hij het in één woord samen. “Door Beckhoff als backbone te krijgen, kan je voor elk proces in je machine de juiste component selecteren.

Dankzij TwinCAT kunnen ze naadloos communiceren en dus synchroon opereren. Ook met hoger liggende systemen trouwens. Een belangrijke troef in industriële wasserijen. Meestal beschikken ze al over software om de performantie van hun lijn op te volgen. De data van onze servovouwers kan daar plug-and-play aan toegevoegd worden.”

Vliegende start
Het eerste prototype werd al in 2020 gebouwd, met in het hart een Beckhoff PLC. Texprofin kon daarvoor als ‘new kid on the block’ een beroep doen op de expertise en faciliteiten van machinebouwer Matthys Group (Waregem), beslagen in de textielindustrie. Texprofin vond er ook onderdak. “Dat stelde ons in staat een vliegende start te maken”, vertelt Wollants daarover. “De technologie moest op punt staan. We wilden immers snel de vertaalslag kunnen maken naar de industriële praktijk.” Daarin bleek niet de hardware maar de software de grootste bottleneck. “We geraakten aan slechts 800 stuks per uur, terwijl we zelf 2.400 voor ogen hadden.”

Sprongen vooruit
Een kloof die met behulp van Beckhoff eenvoudig overbrugd kon worden. “De ‘flying saw’ licentie bracht redding”, licht Wollants toe. “Een voorgeprogrammeerde functieblok die Beckhoff in zijn bibliotheek heeft zitten, specifiek voor machines met een hoge dynamiek. Een voorgekauwd stukje software dat dus makkelijk te implementeren was en ons al tot aan een productiecapaciteit van 2.200 stuks per uur bracht.” Het was voor Texprofin tevens het sein om op eigen benen te gaan staan en de rest van de ontwikkeling helemaal in eigen handen te nemen vanuit een loods in het West-Vlaamse Beveren. “Voorsprong door techniek vraagt nu eenmaal om continu verbeteren, mechanisch en softwarematig. Wij kunnen zelf het beste die focus houden.”

De klant kan op zijn touchpanel de camerabeelden volgen. “Om dat soort functionaliteiten te bereiken zou je anders extra toestellen nodig hebben. Niet bij Beckhoff. Toptechnologie.” (©Beckhoff)

Robotisering als gamechanger
Tien prototypes vonden intussen onderdak bij industriële wasserijen in binnen- en buitenland. Dabrowiecki: “Ervaringen waaruit we dan ook weer kunnen putten om verder te verfijnen, bijvoorbeeld om de vouwlengte aan te passen of de productiegegevens op een bepaalde manier te visualiseren. Tegelijk fungeren ze als onze eerste ambassadeurs. Ze bestelden immers allemaal meteen al een tweede machine.”

De volgende stap is nu de introductie van een robot aan het begin van de lijn. Een horde die Texprofin tegen het einde van het jaar wil genomen hebben. “De snelheid, nauwkeurigheid en productiviteit die we halen, maakt het al tot een unieke machine. Maar als we dit nog kunnen combineren met automatische invoer, dan hebben we een echte gamechanger in handen”, blikken Dabrowiecki en Wollants vooruit.

“Omdat het Beckhoff platform alles zoveel makkelijker maakt”
Wie in drie shiften werkt, zou de investering al op één jaar terugverdiend hebben. Hallucinante cijfers. “Op voorwaarde dat we de technologie betaalbaar kunnen houden. De marges in de sector van industriële wasserijen zijn immers klein. Daarom is dit net het opportune moment. De technologie om te doen wat we doen, een servomotor om elke vouw aan te drijven, vision om de langsnaad perfect te positioneren … is betaalbaar en toegankelijk geworden.

Want zelfs voor een simpele vouw-machine als de onze, heb je snel dertien servomotoren nodig.” De bedoeling is om ook de aansturing van de robot op het Beckhoff platform te brengen van zodra Texprofin klaar is voor serieproductie. “Omdat het alles zoveel makkelijker maakt. Nu kan de klant op zijn touchpanel de camerabeelden volgen. Om dat soort functionaliteiten te bereiken, zou je anders extra toestellen nodig hebben. Niet bij Beckhoff. Toptechnologie voor topmachines”, besluit Dabrowiecki.

https://www.beckhoff.com/nl-be/