Roadmap voor import waterstof naar België

De Waterstofimportcoalitie, met onder meer DEME, Engie, Exmar, Fluxys, Port of Antwerp-Bruges en WaterstofNet, heeft een roadmap opgesteld voor de import van waterstof naar België.

Trefwoorden: #coalitie, #energiehub, #import, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Port of Antwerp-Bruges, een huidige energiehub, speelt een cruciale rol in de plannen van België om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te worden.

Gezien de beperkte beschikbaarheid van zonne- en windenergie in dit land en West-Europa, zal lokale productie niet toereikend zijn om deze doelen te bereiken.

Daarom zet België in op de import van waterstof en zijn dragers, zoals ammonia, uit landen zoals Chili, Oman, Namibië, Canada en Brazilië, waar overvloedige groene stroom uit zonne- en windenergie beschikbaar is.

Om deze visie te verwezenlijken, hebben DEME, Engie, Exmar, Fluxys en WaterstofNet zich in 2019 verenigd in de Waterstofimportcoalitie. Deze coalitie richt zich op concrete projecten die gericht zijn op de productie, het transport en de opslag van waterstof en draagt bij aan het versterken van de positie van België als een mondiale leider op het gebied van duurzame energie.

De onlangs gepresenteerde roadmap van de Waterstofimportcoalitie is het resultaat van nauwe samenwerking tussen de coalitiepartners en intensieve dialoog met meerdere belanghebbenden. De roadmap biedt inzicht in verschillende scenario's voor toekomstige waterstofimport en de bijbehorende infrastructuurontwikkeling.

Ook schetst het de onmiddellijke stappen die hiertoe nodig zijn en de maatregelen die in de komende jaren moeten worden geïmplementeerd om deze visie tot leven te brengen.

De Waterstofimportcoalitie benadrukt dat deze gezamenlijke inspanningen de positie van België in de wereldwijde energiemarkt versterken, en ook een cruciale rol spelen in het bereiken van klimaatdoelen en het stimuleren van duurzame ontwikkeling op mondiaal niveau.

De roadmap vormt een solide basis voor verdere actie en samenwerking in de richting van een groenere en duurzamere toekomst voor België en de rest van de wereld.