Offroad zonneauto Solar Team rijdt efficiënter dan verwacht

Studententeam Solar Team Eindhoven van de TU Eindhoven heeft met ‘s werelds eerste offroad zonneauto Stella Terra het eindpunt bereikt van hun 1000 kilometer durende testrit, vanaf het noorden van Marokko naar de Sahara. En enkel op zonne-energie.

Trefwoorden: #solar team, #student, #zonne-energie, #zonneauto

Lees verder

research

( Foto: Solar Team Eindhoven - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.BE - De zonne-energie voor Stella Terra wordt opgevangen door zonnepanelen op het dak. Door deze zonnepanelen en de robuuste bouw heeft de wagen volledige onafhankelijkheid op een duurzame manier, waar dan ook ter wereld.

De zonneauto, die mag rijden op de openbare weg, heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt slechts 1.200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 710 kilometer. Offroad is de actieradius gemiddeld zo’n 550 kilometer, afhankelijk van de ondergrond.

Teammanager Wisse Bos: "De efficiëntie was moeilijk te voorspellen. Daarom waren we er niet zeker van of we het op zonne-energie zouden halen. Tijdens het rijden bleek de wagen 30% minder energie te gebruiken dan verwacht. We hebben daarom de hele rit op de energie van de zon kunnen rijden."