Vlaming behoudt vertrouwen en interesse in wetenschap

Dat blijkt uit de resultaten van de Wetenschapsbarometer 2023 waarmee voor het zesde jaar op rij het draagvlak gemeten wordt voor wetenschap en technologie bij verschillende doelgroepen van de Vlaamse bevolking.

Trefwoorden: #barometer, #STEM, #techniek, #Vlaanderen, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: EWI )

ENGINEERINGNET.BE - 67% van de Vlamingen noemt zichzelf geïnteresseerd in wetenschap. Slechts 10% geeft aan niet geïnteresseerd te zijn. Dit ligt in lijn met de resultaten van vorige jaren,.

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan duidelijk het belang te erkennen van wetenschap en onderzoek, 91% vindt dit belangrijk. Zelfs als dat geen direct praktisch nut heeft blijft 79% dit belangrijk vinden.

1 op 3 Vlamingen vindt dat het huidige percentage van het bruto binnenlands product, dat aan wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling besteed wordt, te weinig.

Algemeen geeft de Vlaamse bevolking aan een groot vertrouwen te hebben in wetenschap: slechts 6% zegt geen vertrouwen te hebben, 81% heeft expliciet wel vertrouwen.

Anderzijds vertrouwt maar 48% van de Vlamingen dat het klopt wat wetenschappers zeggen. Dit blijft stabiel ten opzichte van vorig jaar, maar dit is wel gestegen tegenover de jaren daarvoor (45% in 2020, 39% in 2019).

Op vlak van communicatie en openheid naar de buitenwereld, zien we dat 40% van de Vlamingen wetenschappers eerder goed vinden in communiceren, 6% meer dan in 2022. 34% (+5%) vindt eerder dat wetenschappers op zichzelf zijn versus 32%  (+3%) dat ze open naar de buitenwereld zijn.

7 op de 10 Vlamingen (73%) vinden wetenschappers betrouwbaar. Dit aandeel stijgt weer naar het niveau van 2020 (70%) na een daling in 2021 (64%) en 2022 (63%).

Verder zien we de positieve evolutie van vorige jaren op vlak van de kennis van het begrip STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) verder doorzetten.

Bijna 7 op 10 van de ondervraagde Vlamingen (69%) geeft aan al van STEM te hebben gehoord, dit is een sterke stijging ten opzichte van 2018 (55%). Zo’n 1 op 5 Vlamingen (22%) zou zich via een opleiding willen verdiepen in STEM.

Klik hier om de Wetenschapsbarometer 2023 te downloaden.