App analyseert uiterlijk van tomaat in seconden

Wageningen University & Research heeft een app voor smartphones ontwikkeld die binnen enkele seconden de grootte en vorm van een tomaat kan vastleggen.

Trefwoorden: #app, #scanner, #tomaten, #Wageningen

Lees verder

research

( Foto: Wageningen University & Research )

ENGINEERINGNET.BE - Voor onderzoekers en veredelaars is het belangrijk om de eigenschappen van een vrucht te meten en vast te leggen. Dit gebeurt nu handmatig, wat tijdrovend en behoorlijk subjectief is.

Wageningen University & Research (WUR) heeft daarom een app voor smartphones ontwikkeld die binnen enkele seconden de grootte en vorm van een tomaat kan vastleggen. De app is zodoende bruikbaar voor DUS-testen, ofwel Distinctness, Uniformity en Stability.

De app is door middel van deep learning getraind in het herkennen van tomaten en de omtrek van de tomaat. Hierdoor kan de app door computer vision snel een aantal variabelen van de tomaat in kaart brengen, zoals de maat, het volume, het gewicht en de maat van de aanhechting van de steel. Ook geeft de app informatie over de vorm van de tomaat.

Het gebruik van de app is eenvoudig en snel. De app analyseert de gefotografeerde tomaat binnen enkele seconden. Door naast de tomaat ook een QR-code te fotograferen, kan de app de foto ook groeperen met bijbehorende foto's.

De app heet MoRPH, wat staat voor Mobile-based Rapid PHenotyping, en is te downloaden via de Google Play Store. Binnenkort zal de app ook beschikbaar zijn in de App Store van Apple.

De Wageningse universiteit presenteert de app binnenkort tijdens de International Conference on Computer Vision, onder meer in oktober 2023 in Parijs.

De app wordt ontwikkeld binnen het Europese Horizon2020-project INnovations in plant VarIety Testing in Europe (INVITE). Na verdere ontwikkeling van de app gaat WUR ook een app voor beeldherkenning van andere vruchtgroenten ontwikkelen.