Diepe geothermiecentrale Janssen Pharmaceutica in gebruik genomen

Janssen Pharmaceutica heeft op haar campus in Beerse een diepe geothermiecentrale ingehuldigd. Het farmabedrijf is zo het eerste Vlaamse bedrijf dat diepe aardwarmte gebruikt als duurzame energiebron voor haar bedrijfsactiviteiten.

Trefwoorden: #energie, #geothermie, #Janssen, #water

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Janssen Pharmaceutica )

ENGINEERINGNET.BE - Via een put wordt warm water opgepompt vanuit een diepe grondwaterlaag. In dit geval gaat het om water van ongeveer 85°C uit een grondwaterlaag op een diepte van 2,4 km.

De warmte wordt via een warmtewisselaar aan het grondwater onttrokken en overgedragen aan een warmtenet dat de gebouwen en productieprocessen op de campus van energie voorziet.

Het afgekoelde grondwater wordt via een tweede put direct teruggepompt naar de oorspronkelijke grondwaterlaag, waar het door de natuurlijke warmte van de aarde weer wordt opgewarmd. Dit maakt van diepe geothermie een duurzame, circulaire en onuitputtelijke energiebron.

Kris Sterkens, Company Group Chairman Janssen EMEA en Managing Director van Janssen Pharmaceutica: “We hopen bovendien dat ons project als voorbeeld zal dienen voor andere bedrijven in de regio zodat zij mee het voortouw kunnen nemen in het creëren van een duurzame toekomst voor ons allemaal.”

De geothermie-installatie en het gekoppelde warmtenet ging gepaard met een investering van zo’n 50 miljoen euro. Die investering werd voor het grootste deel gedragen door Johnson & Johnson.

Daarnaast kon Janssen Pharmaceutica rekenen op de financiële steun van Vlaanderen (4 miljoen euro van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap en het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) en Europa (1,5 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Vlaanderen). (bron: essenscia)