Eerste Nederlands CO2-opslagproject van start gegaan

In 2024 start in de Rotterdamse haven de bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, voor opslag van CO2 in lege gasvelden op circa 20 kilometer uit de kust.

Trefwoorden: #CO2, #Noordzee, #opslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Havenbedrijf Rotterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Met de Porthos-infrastructuur is een investering van 1,3 miljard euro gemoeid. Nu de definitieve investeringsbeslissing is genomen, verleent Porthos de definitieve opdrachten aan de aannemers die het project gaan realiseren. Naar verwachting is het systeem in 2026 operationeel.

Porthos is een joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam. Porthos levert aan een aantal bedrijven in de Rotterdamse haven transport- en opslagservices voor CO2. De bedrijven Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell gaan CO2 afvangen en aanleveren aan Porthos.

Zij investeren daartoe zelf in afvanginstallaties. Porthos transporteert de CO2 vervolgens door de Rotterdamse haven naar lege gasvelden op circa 20 kilometer uit de kust. Daar wordt de CO2 permanent opgeslagen op 3 tot 4 kilometer onder de Noordzeebodem.

Porthos gaat ongeveer 2,5 Mton per jaar opslaan gedurende 15 jaar, tot een totaal van circa 37 Mton. Daarmee is Porthos uitverkocht. Het transportsysteem op land dat wordt aangelegd, biedt wel ruimte voor toekomstige projecten om CO2 op te slaan.  

Boudewijn Siemons, CEO a.i. & COO Havenbedrijf Rotterdam: “Door de opslag van CO2 zal er 10% minder uitstoot zijn vanuit de bedrijven in de Rotterdamse haven. Naast alle inspanningen om met schonere brandstoffen te gaan werken, is afvang en opslag van CO2 nodig om te komen tot aanmerkelijke CO2-reductie. Met Porthos zetten we de eerste stap.”

Voor de realisatie van het project werkt Porthos samen met TAQA Energy, de huidige operator van de P18-gasvelden, en gespecialiseerde aannemers en leveranciers als Denys, Allseas, LMR Drilling, Mannesmann Grossrohr, Corinth Pipeworks, Equans, Ensco Offshore, Van der Ven en Bonatti. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de aanleg van de betreffende infrastructuur.

De EU heeft Porthos erkend als belangrijk project om klimaatdoelen te kunnen halen en heeft het als Project of Common Interest aangemerkt, en hiervoor 102 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld.