Antwerpse onderzoekers kunnen pc-schermen chemisch recycleren

Covestro heeft een innovatief proces ontwikkeld voor het recyclen van polycarbonaat, een hoog-temperatuurbestendige en quasi ontbreekbare kunststof, die zich transparant als glas kan voordoen en tegelijk in alle mogelijke kleuren beschikbaar is.

Trefwoorden: #chemisch, #Covestro, #kunststof, #recycleren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Covestro )

ENGINEERINGNET.BE - Een veelvoorkomende toepassing van polycarbonaat is de behuizing van tv-, pc- en laptopschermen.

Daar vind je het terug in een mengsel met een andere kunststof, met toegevoegde (vaak grijze of zwarte) kleurstof en additieven.

Deze combinatie geeft de behuizing van elektrische toestellen uitzonderlijke eigenschappen, die ook vanuit veiligheidsoogpunt van belang zijn: een mooi design, in combinatie met hoog-temperatuurbestendigheid en een goede elektrische isolatie.

In het Technology Center van Covestro in de Antwerpse haven ontwikkelden onderzoekers nu een chemisch-recyclageproces waarmee dergelijke behuizing rechtstreeks terug herleid kan worden naar het product waaruit de kunststof initieel werd gemaakt.

Dat product kan vervolgens als alternatieve grondstof opnieuw in het productieproces worden gevoed. Deze R&D-doorbraak werd recent op laboschaal gerealiseerd.

Het Duitse hoofdkantoor wil het proces nu verder gaan optimaliseren en opschalen in een pilootfabriek in Leverkusen.