Bouw VITO Earth gebouw van start gegaan

De state-of-the-art labo-infrastructuur is onderdeel van het grotere masterplan voor het Sustainability Park. Er komen flexibele labo’s en pilootinstallaties, die instaan voor de ontwikkeling van de volgende generatie duurzame technologieën.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #infrastructuur, #labo, #onderzoek, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Het gebouw in Mol zal dienen als een duurzaamheidsuitstalraam, waarbij innovatieve materialen en energie-efficiëntieprincipes worden toegepast, en zal medio 2025 in gebruik worden genomen.

Het zal niet alleen de onderzoekscapaciteit verbeteren, maar ook een belangrijke volgende stap zal zijn in het saneren en transformeren van een voormalig vervuild terrein tot een duurzame bedrijfslocatie.

Het gebouw zelf zal tal van labo's en demoruimtes huisvesten, waar grondstoftechnologieën van de toekomst worden ontwikkeld én worden opgeschaald tot marktrijpe innovaties.

Twee al bestaande voorbeelden hiervan zijn de LignoValue Pilot (eerste en enige pilootlijn in Europa om bio-moleculen uit onder meer gras- en houtafval te halen i.p.v. uit petroleum) en Characterise to Sort (inline karakterisering en waardebepaling van afval m.b.v. AI). 

Het Earth gebouw is een volgende stap, na de Balmatt-centrale en een eerste demohal voor circulair materialenonderzoek, om de infrastructuur van VITO geleidelijk aan te groeperen in hun Sustainability Park.

Op die manier gaat de onderzoeksinstelling nog meer samenwerking en synergie bewerkstelligen. Niet alleen binnen de eigen teams, maar ook voor externe onderzoekers en voor bedrijven die samen de schouders onder de duurzaamheidsuitdagingen willen zetten.

Op die manier willen ze de competitieve positie van Vlaanderen binnen Europa, en Europa in de wereld versterken.