Fluxys onderzoekt mogelijkheid om waterstof op te slaan in de ondergrond

Infrastructuurpartner Fluxys onderzoekt in het pilootproject BE-HyStore de haalbaarheid van de opslag van waterstof in de ondergrond van Loenhout in een ondergrondse watervoerende laag (aquifer).

Trefwoorden: #Fluxys, #ondergrond, #onderzoek, #project, #UGent, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fluxys )

ENGINEERINGNET.BE - Op meer dan 1 kilometer diep in de ondergrond van de Fluxys site in Loenhout in de provincie Antwerpen bevindt zich een unieke geologische structuur die geschikt is om gasvormige moleculen in op te slaan.

Fluxys heeft in samenwerking met Geostock, een wereldautoriteit op het vlak van ondergrondse opslag, de voorbije 3 jaar onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van dit project.

Aan de hand van praktijktesten wil het nu samen met de UGent duurzame opslagmogelijkheden van deze unieke ondergrond verder analyseren. Dit gebeurt tijdens het gezamenlijk project, BE-HyStore, dat ondersteund wordt door het federale Energietransitiefonds.

Vandaag vervult de site in Loenhout een essentiële rol in de aardgas-bevoorradingszekerheid van België. Het spreekt voor zich dat Fluxys in de toekomst deze rol verder wenst te vervullen voor waterstof.

Bovendien is waterstof een molecule die een zeer grote bevoorradingszekerheid van hernieuwbare energie kan bieden, ook in winterperioden met weinig wind en zon.

De ondergrond in Loenhout heeft een potentiële H2-opslagcapaciteit van 2,4 TWh heeft.