Onderzoek naar volgende generatie fluorescente medische beeldvorming

De VUB-onderzoekers Maarten Kuijk en Hans Ingelberts leiden het internationaal Europees consortium CoDaFlight, met als doel om de basis te leggen voor het gebruik van de levensduur van fluorescentie in de beeldvorming bij medische ingrepen.

Trefwoorden: #beeldvorming, #fotonisch, #project, #VUB, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: romanzaiets - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De basis hiervoor is een nieuw soort camera die de levensduur van fluorescentie kan vastleggen om in situ weefsel te karakteriseren.

Tot nu toe is nabij-infrarood fluorescentiebeeldvorming voornamelijk een techniek die in onderzoek wordt gebruikt, maar hiermee kunnen processen in het lichaam in realtime zichtbaar worden gemaakt.

De onderzoekers in CoDaFlight (Colouring the dark in fluorescent light) proberen nu de stap te gaan maken om realtime informatie te verkrijgen uit gebieden van het menselijk lichaam die tot nu toe met de huidige medische beeldvorming onvoldoende kunnen worden weergegeven.

Op termijn zal dit leiden tot een nieuwe diagnostische tool die ingezet kan worden tijdens operaties en andere medische interventies.

In een eerste fase bouwde het team al een conceptinstrument op basis van een innovatieve sensor die aan de VUB is ontwikkeld door Hans Ingelberts.

Dankzij de uitgebreide mogelijkheden brengt CodaFlight elektronische en fotonische wetenschappers, software- en biomedische ingenieurs, fysici, chemici, medische wetenschappers en artsen samen, elk met hun complementaire expertises.

In totaal zijn er vijf Europese partners: de Duitse Universitätsmedizin Göttingen met Prof. Frauke Alves, het Griekse FORTH met Dr. Giannis Zacharakis, de Franse Université de Bourgogne met Prof. Franck Denat, de Noorse Universitet i Bergen met Prof. Emmet Mc Cormack en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met Prof. Maarten Kuijk en Dr. Ir. Hans Ingelberts als projectcoördinator en Prof. Sophie Hernot voor de preklinische validatie.