Nieuwe Vlaamse Tier-1 supercomputer komt op Green Energy Park-site

Het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) heeft recent beslist dat de eerstvolgende Vlaamse Tier-1 supercomputer door de VUB gehuisvest en beheerd zal worden, en dat in het Nexus datacenter op de Green Energy Park-site in Zellik.

Trefwoorden: #duurzaam, #milieu, #onderzoek, #research, #supercomputer, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: gopixa - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse supercomputer is goed voor een investering van 12 miljoen Euro en zal in het najaar van 2025 opgestart worden.

Het Nexus datacenter wordt gebouwd op het researchpark Zellik en zal onder meer het datacenter van de VUB en het UZ Brussel huisvesten. Het zal het meest groene en performante Belgische datacenter worden.

Het VSC, dat onder de bevoegdheid valt van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), is een samenwerking tussen de vijf Vlaamse universitaire associaties.

Het biedt de ruime Vlaamse onderzoeksgemeenschap (universiteiten, hogescholen, bedrijven) infrastructuur en ondersteuning om grote wetenschappelijke berekeningen uit te voeren. Die infrastructuur bestaat uit supercomputers, een cloud-omgeving en grootschalige data-opslagcapaciteit.

Op basis van hun capaciteit worden supercomputers opgedeeld in twee niveaus: Tier-2, waarvan elke universiteit er eentje heeft in het eigen datacenter, en Tier-1, waarvan er maar één is voor heel Vlaanderen.

Het is de eerste keer dat de VUB die Vlaamse Tier-1 supercomputer mag huisvesten en beheren. De voorganger, Hortense, wordt momenteel nog gehuisvest en beheerd door de UGent.

Zo'n supercomputer heeft een stevige operationele kost, voornamelijk de elektriciteit om het systeem en de koeling te laten draaien. Het nieuwe datacenter op Green Energy Park streeft ernaar om zo energie-efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk te zijn.

Zo zal de koeling gedurende het grootste deel van het jaar gebruik maken zogenaamde ‘free air cooling’. Enkel tijdens warme periodes zal actieve koeling nodig zijn. Er worden zonnepanelen voorzien om de energiekost van de actieve koeling zo veel mogelijk te dekken.