VUB µFlow Cell partner voor ontwikkeling ESA 3D BioSysteem

De µFlow Cell van de VUB is onderaannemer van Redwire Space, in het kader van een recent contract voor het ontwerp, de ontwikkeling en de kwalificatie van de 3D BioSysteem-faciliteit voor onderzoek in het Internationaal Ruimtestation (ISS).

Trefwoorden: #cel, #ESA, #ISS, #onderzoek, #ontwikkeling, #ruimte, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET.BE - De 3D BioSystem- faciliteit wordt ontwikkeld door een consortium van industriële en academische partners, met Redwire Space als hoofdleverancier.

De faciliteit zal gebruik maken van de nieuwste 3D bioprinting technologieën om een modulair, krachtig en uniek systeem te bieden voor een groot aantal experimenten. Het systeem zal bestaan uit een 3D bioprinter, 3D celcultuureenheden en een incubator.

Het systeem zal in staat zijn om organoïden te printen in een baan om de aarde. Organoïden zijn kleine driedimensionele constructies van cellen, die de werking van menselijke organen nabootsen. De organoïden kunnen verder in de ruimte verwerkt worden of teruggestuurd naar de aarde.

Het kan bovendien organoïden hosten en incuberen die rechtstreeks geüpload worden vanaf de aarde. De wetenschappers willen daarbij kijken hoe de organoïden zich ontwikkelen in gewichtloze toestand.

De mogelijkheid om celconstructies te bioprinten zal van cruciaal belang zijn voor langdurige ruimtevluchten naar de maan, Mars en verder en voor duurzame planetaire nederzettingen.

De 3D BioSysteem-faciliteit kan ook een belangrijk hulpmiddel zijn voor een beter begrip van cel-tot-cel interacties in dik weefsel.

Verder kan het maken van organoïden nuttig zijn voor het testen van de werkzaamheid en toxiciteit van medicijnen, het leggen van de basis voor het printen van gevasculariseerd weefsel en, in de toekomst, voor het printen van transplanteerbare orgaanpleisters voor weefseltherapie.

Het systeem zal ook helpen om de technologische onafhankelijkheid en concurrentiekracht van Europa in de ruimtevaart te waarborgen, wat cruciaal is om de mondiale ruimtevaarteconomie te laten groeien.