Europese primeur: chemische recyclage van yoghurtpotjes en schuimschaaltjes

Fost Plus en Indaver gaan in de Antwerpse haven polystyreen en geëxtrudeerd polystyreen uit de blauwe zak verwerken tot secundaire grondstof om opnieuw verpakkingen van te maken, ook voor voeding.

Trefwoorden: #chemisch, #Indaver, #plastic, #recyclage

Lees verder

Techniek

( Foto: Indaver )

ENGINEERINGNET.BE - Indaver bouwt een nieuwe chemische recyclage-installatie in de haven van Antwerpen, waarvoor Fost Plus polystyreen (PS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) uit het PMD aanlevert.

Colruyt Laagste Prijzen heeft zijn XPS-schalen waar vers vlees in verpakt wordt al recycleerbaar gemaakt en wil op termijn naar volledig circulaire vleesschalen gaan.

De nieuwe installatie verwerkt vanaf 2024 tot 26.000 ton materiaal aan de hand van de-polymerisatie technologie tot secundaire grondstof. Gerecycleerd styreen, het eindproduct, heeft dezelfde karakteristieken als nieuw materiaal, zodat er opnieuw yoghurtpotjes en vlees- en visschaaltjes van zijn te maken, naast andere verpakkingen in (X)PS.

Erik Moerman, Director Sales and Development van Indaver: “De nieuwe chemische recyclagefabriek in de Antwerpse haven in combinatie met de voorbehandelingsinstallatie die we bouwen op onze site in Willebroek maken dat we PS en XPS terug kunnen verwerken tot monomeer. Dat is uniek in Europa.”

PS is 1 van de 16 materiaalsoorten die sorteercentra voor de blauwe zak uitsorteren. Zowel PS- als XPS-verpakkingen komen in die fractie terecht en worden mechanisch gerecycleerd. De recyclage van specifiek XPS-verpakkingen vormt echter een uitdaging.

Verpakkingen met zogenaamd carbon black kunnen niet door infraroodcamera’s van sorteerinstallaties herkend worden. Deze zwarte schaaltjes eindigden zo in de restfractie. Colruyt Group brengt jaarlijks zo’n 880 ton aan XPS-verpakkingen op de markt. Deze zijn vanaf nu allemaal donkergrijs in plaats van zwart waardoor ze uitsorteerbaar en recycleerbaar zijn.

Pascal Dekelver, manager divisie vlees bij Colruyt Group: “De volgende stap is gerecycleerd materiaal toevoegen. Zo blijven we stap voor stap verder werken aan het verduurzamen van onze verpakkingen.”

Naast PS zal Plastics2Chemicals ook polyolefine (PO) recycleren, inclusief zo’n 1.000 ton folies uit de blauwe zak. Het gaat dan bijvoorbeeld om verpakkingen van multipacks of chipszakjes.

Plastics2Chemicals heeft een voorziene industriële opschaling tot 65.000 ton vanaf 2027. Dat maakt het tot de grootste de-polymerisatie recyclagefabriek in Europa. Voor de nieuwe recyclagefabriek is een investering van 100 miljoen euro nodig. Dit creëert 60 nieuwe jobs. De voorbehandelingsinstallatie in Willebroek wordt gebouwd voor 30 miljoen euro en voorziet 25 nieuwe jobs.

Lees ook: Plastics2Chemicals in Antwerpen