Nieuwe optische techniek voor vaststellen fibrotisch weefsel in longen

De Nederlandse Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC hebben een nieuwe bronchoscopische beeldvormingstechniek ontwikkeld die mogelijk kan voorkomen dat een ingrijpende biopsie nodig is.

Trefwoorden: #beeldvorming, #long, #optisch, #techniek, #weefsel

Lees verder

research

( Foto: natalimis - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In Nederland bijvoorbeeld worden jaarlijks tot 20.000 patiënten gediagnosticeerd met interstitiële longziekte (ILD). ILD omvat verschillende stadia van ontsteking en de vorming van littekenweefsel, ofwel fibrose, in de meest buitenste gebieden van de long.

Het correct diagnosticeren en onderscheiden van ontsteking en fibrose is uitdagend, maar van groot belang voor een effectieve behandeling. De diagnose van ILD is gebaseerd op computertomografie (CT). Maar vaak geeft CT geen doorslaggevend antwoord, dus wordt een ingrijpende longbiopsie aanbevolen.

In hun nieuwe studie tonen VU-natuurkundige prof. dr. Johannes de Boer en longspecialisten dr. Peter Bonta en prof. dr. Jouke Annema van Amsterdam UMC aan dat een bronchoscopische beeldvormingstechniek kenmerken van fibrose kan detecteren en pulmonale fibrose kan meten zonder dat er een ingrijpende biopsie nodig is.

De techniek staat bekend als Endobronchial Polarization-Sensitive Optical Coherence Tomography (EB-PS-OCT). Het is een weinig ingrijpende techniek waarbij een kleine katheter via een bronchoscoop naar de luchtwegen en de meest buitenste gebieden van de long wordt geschoven.

EB-PS-OCT creëert driedimensionale dwarsdoorsnedebeelden van longsegmenten. Hierdoor is het mogelijk om luchtwegbeelden te verkrijgen met een 50 keer hogere resolutie dan de huidige gold standard CT.

Het kan fibrose meten, nieuwe inzichten bieden in de voortgang van de ziekte en helpen bij de diagnose van ILD in gevallen waarin HR-CT niet doorslaggevend is.

Het toevoegen van EB-PS-OCT aan de standaard bronchoscopie bij ILD kan mogelijk de diagnostische zekerheid vergroten, het percentage invasieve longbiopsieën verminderen en kosteneffectief zijn door een betere toewijzing van dure behandelingen.